Brusel zkoumá rychlejší pomoc zemědělcům

Pastviny na Šumavě

Pastviny na Šumavě

Zemědělci by se v případě škod způsobených živelními pohromami mohli dočkat finanční kompenzace od státu rychleji než dosud. Ministerstvo zemědělství vypracovalo širší rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství, který stanoví podmínky pro poskytování podpor v případě přírodních pohrom. Nyní jej zkoumá Evropská komise.

„Cílem je rychle poskytnout peníze poškozeným. Odpadla by pak nutnost čekat na schválení Evropskou komisí po každé nepříznivé události zvlášť,“ uvedl ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman. Schválení rámcového programu by umožnilo vyplacení určité částky jako celku pro delší období. Stát by si pak sám po každé živelní pohromě určil, jakou částku by měl uvolnit.

Brusel naposledy v září odsouhlasil pomoc zemědělcům za škody způsobené červnovými povodněmi. O kompenzace tak mohou nyní zemědělci žádat od pondělí. Ministerstvo jim vyplatí celkem 685 milionů korun. Komise ještě projednává návrhy na podporu do lesnictví ve výši 28 milionů korun a rybářství s částkou 50 milionů. Celkovou škodu na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku úřad spočítal na 3,28 miliardy korun.

ČR by měla dostat 15,9 milionu eur
Z evropského Fondu solidarity by měla Česká republika na likvidaci následků červnových povodní získat 15,9 miliónu eur (okolo 412 milionů korun). Oznámil to dnes eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn. S návrhem Evropské komise musí ještě souhlasit členské země i Evropský parlament. Pomoc z fondu kvůli povodním je plánovaná také pro Německo a Rakousko, které o peníze stejně jako Praha unii v létě požádaly. Z Fondu solidarity by měl Berlín získat 360 milionů eur (9,3 miliardy korun), Vídeň 21,6 milionu (přes 560 milionů korun).