Budvar 33: první hořký ležák z národního pivovaru

Zdroj: Budějovický Budvar

Národní pivovar Budějovický Budvar se vydal cestou rozšiřování portfolia pro domácí trh. Už loni uvedl na trh hořký ležák Budvar 33.

„Je to první hořký ležák z našeho pivovaru. Má 33 jednotek hořkosti, což je například ve srovnání s naším ležákem Budweiser Budvar Original o 11 jednotek hořkosti více,“ vysvětluje obchodní sládek budějovického pivovaru Aleš Dvořák a dodává: „Při jeho vaření jsme použili suroviny, které nejsou pro výrobu českého ležáku zas tak úplně typické, a sice slad Crystal Light nebo chmel Agnus.“ Agnus patří k nejvíce hořkým odrůdám chmele vůbec. V kombinaci s anglickým sladem Crystal Light, který se používá především do svrchně kvašených piv, vytváří zajímavou barvu a příjemnou chuťovou kombinaci.

Budvar 33 pivovar uvařil už loni, ale pivo bylo k dostání jen v hospodách. „Dostávali jsme velmi dobrou zpětnou vazbu, ukazovalo se, že lidem chutná. Díky Budvaru 33 se mnoha zákazníkům otevřela k našim pivům nová cesta. I proto jsme se rozhodli pro jeho balenou verzi,“ říká Dvořák. Ležák je tak od letošního jara k dostání i v lahvích a plechovkách. Expanzi do zahraničí s novým pivem v nejbližší době v Budvaru neplánují. Hořký ležák tak má být primárně národním pivem naší pivařské země.

Budějovický Budvar