Cena piva půjde nahoru. Zdraží Budvar, Plzeňský Prazdroj i Primátor

Kvůli růstu cen energií zdraží pivo i Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj či náchodský Primátor

Kvůli růstu cen energií zdraží pivo i Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj či náchodský Primátor Zdroj: profimedia.cz

Kvůli nárůstu cen energií bude zdražovat pivo i pivovar Budějovický Budvar či náchodský pivovar Primátor, který se profiluje jako výrobce speciálních piv. Uvedli to zástupci pivovarů. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, oznámil, že od 1. října zdražuje většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 koruny na půllitru. Budvar oznámí nové ceny na začátku podzimu, Primátor nyní situaci analyzuje. Kvůli růstu cen energií zdraží také Pivovary Staropramen. Od 1. září většinu sudových piv o 5,4 procenta a od 1. října zdraží i balené pivo o 5,9 procenta.

„Za Budějovický Budvar mohu potvrdit, že budeme zdražovat i my. Důvodem je nárůst cen energií, kdy v současné chvíli hovoříme o čtyřnásobku původní ceny. Zároveň pro tuto chvíli nevíme, jaká bude cena surovin v rámci letošní sklizně. O nových cenách budeme informovat začátkem podzimu,“ sdělila manažerka komunikace Budvaru Barbora Dědinová.

Ředitel Budvaru Petr Dvořák již v červnu řekl, že letos exportním zákazníkům již zdražili o pět až sedm procent. „Máme velký impact (dopad) na úrovni vstupů, nárůst ceny elektřiny je o 300 procent, to jsou pro nás desítky milionů. To stejné je u ceny plechovek, ceny lahví, kartonáže, obalového materiálu a energií,“ uvedl.

Kvůli růstu cen energií a také ztrátě ruského trhu předpokládá Budvar, který má asi 670 zaměstnanců, letos nižší zisk než loni. Loni Budvar zvýšil zisk před zdaněním o 13,6 procenta na 422,5 milionu korun, a dosáhl tak nejlepšího výsledku za posledních 20 let.

Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022

Video placeholde
• Videohub

O zdražení svých produktů kvůli prudce rostoucím nákladům na energie i obaly uvažuje také náchodský pivovar Primátor. Podle ředitele pivovaru Petra Kaluži nyní situaci analyzují. „Zdražení se nevyhneme, zatím nepracujeme s konkrétním termínem. Budeme se snažit být co nejvíce konkurenceschopnými. Nyní nedovedu říci o kolik zdražíme,“ řekl Kaluža.

Primátor, v němž pracuje asi 90 lidí, má ve výrobním portfoliu 17 druhů piv. K tomu přidává několik sezonních speciálů. Patří tak k pivovarům s nejširší nabídkou v českém pivovarnictví.

Ke zdražení sáhne také Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, který zdraží od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 Kč na půllitru. Změny se týkají balených i čepovaných piv. Uvedli to hostinští a ochodní řetězce a informaci potvrdil také mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Podle něj jsou důvodem zdražení piva především prudce rostoucí náklady na energie i obaly v posledních měsících.

„Jde v průměru o osm procent, přičemž inflace, tedy meziroční růst spotřebitelských cen, přesáhla v červnu i červenci hranici 17 procent,“ uvedl Kovář. Podle něj se pivovar, stejně jako celá tuzemská ekonomika potýká s trvalým a v posledních měsících výrazně akcelerujícím růstem cen vstupů, které tvoří podstatnou část jeho nákladů ve výrobě a distribuci.

„K nejvyššímu nárůstu došlo u elektřiny a plynu. Rostly i ceny pohonných hmot a materiálů pro výrobu obalů, jako je sklo a hliník. Stejně tak prudce zdražují vstupy související přímo s pohostinstvím, například výčepní technologie, sklenice a další vybavení, které pivovar hospodám bezplatně poskytuje,“ uvedl mluvčí. K cenové úpravě podle něj Prazdroj přistupuje, aby dokázal i v budoucnu garantovat nejvyšší kvalitu piv i služeb, a také proto, aby mohl investovat do nových produktů a inovací ve výrobě.