Češi loni snědli méně pečiva i masa. Za potraviny utratili přes 24 tisíc

Pekárna

Pekárna Zdroj: Jan Rash/Euro

Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli také méně chleba, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce či zeleniny. Ukazují to aktuální data Českého statistického úřadu. Češi se také oproti roku 2012 uskromnili v pití alkoholu a kouření. Celková útrata za potraviny a nápoje stoupla na víc než 24 tisíc korun.

„V roce 2013 došlo ve spotřebě obilovin a pekárenských výrobků k podstatným změnám v porovnání s předcházejícím rokem,“ uvedl ČSÚ v komentáři k výsledkům.

Spotřeba chleba meziročně klesla o dva kilogramy na 39,3 kg na osobu. Pšeničného pečiva snědl každý obyvatel ČR v průměru 51,2 kilogramu, o desetinu méně než předloni. Naopak spotřeba trvanlivého pečiva se zvýšila takřka o 13 procent na 9,6 kg. Lidé snědli proti roku 2012 více také rýže a těstovin.

Změna jídelníčku
Jídelníček obyvatel Česka se od roku 1989 změnil. Jedí méně masa, chleba či brambor, naopak více zeleniny, rýže, bílého pečiva, ale také sladkostí. Češi pijí také více nealkoholických nápojů i alkoholu než před 25 lety. Lidé jedí relativně zdravěji než dříve, za obezitou, které přibývá především u dětí, stojí hlavně nedostatek pohybu, míní odborníci.

Průměrná spotřeba masa se meziročně snížila o 3,4 procenta na 74,8 kilogramu. Lidé jedli ve srovnání s rokem 2012 méně vepřového, hovězího i drůbežího. Ve spotřebě ryb statistici zaznamenali meziroční pokles o 7,5 procenta na 5,3 kilogramu.

Mléka loni každý Čech vypil průměrně 62,3 litru, o 5,6 procenta meziročně víc. Naopak spotřeba sýrů byla o pět procent nižší, a činila 12,7 kilogramu.

Menší útrata za potraviny

Podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství klesla celková spotřeba potravin v Česku loni o 1,6 procenta. Hlavním důvodem bylo snížení kupní síly. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala.

Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili loni ročně v průměru zhruba 24 444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.

Obliba ovoce z mírného pásma roste

Kromě výše zmíněných položek stoupla i spotřeba ovoce, a to o tři procenta na 76,8 kilogramu. O pět procent vzrostla konzumace ovoce mírného pásma, jižního ovoce snědli Češi stejně jako v roce 2012. Zeleniny se snědlo v průměru okolo 83 kilogramů, meziročně o 6,5 procenta více. Na růstu se podílela především vyšší spotřeba rajčat, cibule, mrkve a melounů. Konzumace brambor se snížila o procento na 68 kilogramů.

Spotřeba alkoholických nápojů vyjádřená v hodnotě čistého lihu naopak meziročně klesla o 1,5 procenta na 9,8 litru. Mírně se snížila spotřeba piva, vína i lihovin. Kuřáci snížili spotřebu cigaret o dvě procenta na 1904 kusů na hlavu.