Češi loni za alkohol utratili více než 90 miliard, v EU nemají konkurenci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Historicky rekordní sumu utratili Češi v loňském roce za alkohol. Podle údajů Eurostatu se nakonec dostali k částce 93,5 miliardy korun. Podíl alkoholických nápojů tak na celkových výdajích domácností v České republice v loňském roce činil 3,4 procenta, takže patřil k nejvyšším v Evropské unii. Češi tak za alkohol utrácí dvojnásobek toho, co v polovině 90. let.

Celkové výdaje českých domácností na alkohol se loni zvýšily na 93,5 miliardy korun z předloňských 89,2 miliardy. Výdaje se tak více než zdvojnásobily ve srovnání s rokem 1995, kdy podle tehdejších cen činily 43,4 miliardy.

Podíl výdajů na alkoholické nápoje na celkových výdajích českých domácností se nicméně za uplynulých 25 let snížil. V roce 1995 totiž dosahoval 5,4 procenta.

„Mnohem více než v půli 90. let se dnes Češi stravují v restauracích a hospodách. Vždyť loni utratili dle odhadu na základě dat Eurostatu v restauracích, hospodách a kavárnách rovněž rekordní sumu takřka 180 miliard korun, tedy o zhruba 100 miliard korun více než ještě v roce 2000. Jejich výdaje za restaurace, hospody či kavárny tedy narůstají citelně rychleji než výdaje za alkoholické nápoje v obchodech,“ uvedl hlavní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Nejvyšší podíl v rámci EU zaznamenalo Lotyšsko, a to 4,8 procenta. Za ním následovaly Estonsko a Litva. O čtvrtou příčku se rozdělila Česká republika s Polskem, plyne z údajů Eurostatu.

Nejnižší podíl naopak vykázaly Itálie a Řecko, a to pouhých 0,9 procenta. V celé Evropské unii podíl alkoholických nápojů na výdajích domácností v loňském roce činil 1,6 procenta.