Češi při potravinové sbírce darovali 235 tun zboží. Nejčastěji těstoviny, rýži nebo mléko

Národní potravinová sbírka (ilustrační foto)

Národní potravinová sbírka (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova

PIlustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Během sobotní Sbírky potravin Češi darovali 235 tun zboží, z toho 23 tun drogerie. Je to zhruba o čtvrtinu méně, než se vybralo loni na podzim při Národní potravinové sbírce. Množství věnovaného zboží se ještě rozroste o dary ze sbírek některých firem a internetových prodejců. V neděli to oznámili organizátoři sobotní sbírky. Podle nich měl na nižší výběry nejspíš vliv nezvyklý jarní termín. Letos poprvé se sbírka uskuteční dvakrát v roce, druhé kolo bude tradičně na podzim.

"Aktuální výsledky prokázaly, že Češi umí pomáhat, a že nápad organizovat sbírku dvakrát ročně je správný. Už teď se těším na podzimní kolo, kde zúročíme zkušenosti z aktuálního kola, které jsme považovali za pilotní, ale přitom překročilo naše očekávání," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové bude vybrané zboží stačit na 423 000 porcí jídla pro lidi v nouzi. Upozornila, že ještě týden bude výběr pokračovat na internetu, kde bylo možné přispět poprvé. Internetový prodejce Rohlik.cz v neděli oznámil, že se dosud vybralo přes osm tun zboží. Do potravinové sbírky se letos zapojily vybrané prodejny řetězců Albert, Billa, Tesco, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry nebo Penny Market. 

Nakupující podle pořadatelů nejčastěji darovali těstoviny, rýži, mléko, mouku a další trvanlivé suroviny. Vybrané zboží nyní potravinové banky prostřednictvím několika stovek neziskových organizací rozdělí seniorům, chudým rodinám či dětem z dětských domovů.

 

V jarním kole Sbírky potravin nejvíce darovali lidé v Praze a ve Středočeském kraji, následovaly kraje Jihomoravský a Jihočeský. Do akce se ve 337 obchodech zapojilo přes 3000 dobrovolníků. 

Sbírka potravin volně navazuje na předchozí Národní potravinové sbírky, které ve spolupráci s Českou federací potravinových bank pořádala organizace Byznys pro společnost. V předchozích šesti letech lidé v rámci Národní potravinové sbírky darovali téměř 1,6 milionu kilogramů potravin a dalšího zboží. 

Od letošního roku akce pokračuje pod názvem "Sbírka potravin" a společně s potravinovými bankami akci nově pořádá Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Organizátoři Národní potravinové sbírky chtějí ve svých aktivitách také pokračovat.