České agrární saldo bylo loni nejnižší od vstupu do EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Schodek zahraničního agrárního obchodu byl loni nejnižší od vstupu do EU a činil 18,4 miliardy korun. Češi vyvezli zboží za 201 miliard korun a dovezli za 219,4 miliardy korun. Dovozy i vývozy se dlouhodobě zvyšují, loni například meziročně o 4,7 miliardy korun stoupl vývoz tabáku a tabákových výrobků. Vyplývá to z dat Zemědělského svazu ČR s odkazem na ČSÚ.

Velké rozdíly jsou stále u masa. Do ČR se ho loni dovezlo za 26 miliard korun, naopak vývoz byl v hodnotě 6,3 miliardy Kč. „Ve struktuře agrárních dovozů mají právě dovozy masa tu nejvyšší absolutní hodnotu,“ řekl ČTK předseda svazu Martin Pýcha. Maso má na dovozech 12procentní podíl. „Tento nepříznivý trend nejsme stále schopni změnit,“ dodal předseda.

Podle svazu je stále aktuální trend, že se z ČR vyváží hlavně laciné suroviny, naopak dováží se výrobky s vyšší přidanou hodnotou. „Markantním případem je vedle masa komoditní skupina mléko a mléčné výrobky. Zde nám hlavně roste vývoz, respektive kladné saldo u mléka jako suroviny, přičemž dovoz, respektive záporné saldo u samostatných mléčných výrobků (bez syrového mléka) se zvyšuje,“ vysvětlil Pýcha. Vývozy tak podle něj zachraňují hlavně obiloviny a tabák s tabákovými výrobky.

Jurečka: Kvartální výsledky v průběhu loňského roku ukazovaly, že bude historicky nejúspěšnější

„Kvartální výsledky v průběhu loňského roku ukazovaly, že bude historicky nejúspěšnější,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je třeba postupem času snižovat import do ČR a zvyšovat vývoz meziproduktů s přidanou hodnotou nebo finálních výrobků.

„Český potravinářský trh stále nabízí obrovské nevyužité možnosti pro české výrobce potravin,“ uvedl ministr. Podle něj nyní ministerstvo nově oslovuje zahraniční partnery, kterým následně ukazuje českou prvovýrobu i potravinářské provozy. Podle něj se tak daří uzavírat zajímavé kontrakty. Na podporu exportu pak do vybraných světových oblastí přicházejí čeští zemědělští diplomaté. První z nich, Pavel Svoboda, nastoupil na konci ledna do Bělehradu.

Saldo agrárního zahraničního obchodu Česka bylo naposledy kladné v roce 1993. Od té doby je bilance v mínusu. Dosud nejhorší výsledky měl agrární zahraniční obchod v roce 2011, kdy skončil více než 36 miliard korun v mínusu, od té doby se čtyři roky zlepšuje.

Agrární obchod prohloubil schodek o čtyři miliardy korun