České zemědělství loni přišlo o miliardu korun, přesto se mu dařilo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl o jednu miliardu korun na 16,1 miliardy, vyplývá z předběžných výsledků odvětví, které zveřejnil Český statistický úřad. Přes mírný pokles jde o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy statistici údaj sledují.

„Výsledek je třeba hodnotit jako mimořádně dobrý,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Poklesu zhruba o jednu miliardu by nepřikládal velkou váhu. Rok 2011 byl totiž z hlediska úrody nebývale dobrý. Naopak loni v důsledku sucha, které poškodilo především pěstitele na jihu Moravy, klesla úroda obilí meziročně o pětinu. „V této těžké době zemědělci, kteří byli úspěšní, mají trošku polštář a jdou do letošního roku s dobrým základem,“ zhodnotil finanční výsledek oboru šéf agrárníků.

Veleba se nedomnívá, že by výraznější zvýšení tržeb živočišné než rostlinné výroby znamenalo obrácení dlouhodobě nepříznivého trendu klesající živočišné produkce. Loňskou dočasnou změnu v trendu podle něj zapříčinila pouze nižší sklizeň.

Zemědělci doufají, že dlouhodobější změnu v trendu by mohla přinést koncepce českého zemědělství, jejíž návrh nedávno představilo ministerstvo zemědělství. Ta od roku 2014 počítá mimo jiné s větší podporou živočišné produkce a pěstování náročnějších plodin než jen obilí a řepky.

Předloňský zisk 17,1 miliardy korun byl nejvyšší od roku 1998, odkdy statistici ukazatel sledují. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Odborníci upozorňují, že závislost tuzemských rolníků na dotacích z dlouhodobého hlediska roste, což není dobře.

: