Čím dál méně Francouzů si dá pravidelně sklenku vína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Quinn Dombrowski via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Víno se čím dál více vytrácí z každodenního života Francouzů a stává se spíše „slavnostní“ záležitostí. Zatímco na začátku 80. let si skleničku každý nebo téměř každý den dopřála těsná většina obyvatel Francie, letos jich bylo pouhých 16 procent. Ukazují to aktuální výsledky průzkumu francouzské agentury FranceAgriMer. Ta monitoruje přístup Francouzů k vínu pravidelně jednou za pět let.

Ze statistik vyplývá, že Francouzi pijí čím dál méně vína. Zatímco v roce 1960 to bylo 100 litrů za rok, v letošním roce jen 42 litrů, tedy více než o polovinu méně, uvedl francouzský zpravodajský server Le Monde.

Pravidelně si přitom víno dopřávají především starší Francouzi, kteří si stále drží staré zvyky. U lidí nad 65 let pravidelně konzumuje víno skoro 40 procent z nich. U mladých lidí od 15 do 24 let je to naopak pouze jedno procento. Častěji si skleničku dají muži než ženy.

Na druhou stranu ale za posledních pět let přibylo příležitostných pijáků vína, kteří tento nápoj vnímají jako něco slavnostního. V roce 2010 tvořili 45 procent, letos už 51 procent. Lidí, kteří deklarují, že víno nepijí, je třetina. V posledních pěti letech také stoupla u Francouzů obliba piva. Počet lidí, kteří si ho dopřejí, se zvedl z 12 na 18 procent.