Čínský protikorupční boj poškodil australské vinaře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Dopad čínského protikorupčního tažení dosáhl až k australským vinicím. Největší australská vinařská skupina Treasury Wine Estates (TWE) se v uplynulém fiskálním roce propadla do ztráty 101 milionů australských dolarů (bezmála dvě miliardy korun). Stalo se tak v důsledku protikorupční vlny v Číně, kde si úřady mají došlápnout na ostentativní „dary“ pro vysoce postavené straníky či šéfy státních podniků. Na trhu se také zvýšila konkurence ze strany novozélandských a jihoamerických vín.

TWE, která je druhou největší vinařskou skupinou na světě, je aktuálně terčem akvizičního boje, který mezi sebou vedou dvě private equity firmy. KKR a TPG Capital. Ty za firmu nabízejí v přepočtu téměř 70 miliard korun.

Generální ředitel firmy a bývalý manažer potravinářského gigantu Kraft Michael Clarke, který se kormidla ujal letos v březnu, věří, že firma je z nejhoršího venku a díky úsporám a propouštění se brzo vrátí do zisku. TWE se chce v aktuálním fiskálním roce, který začal v červenci, více soustředit na rostoucí trhy. Především na Asii a Spojené státy.

Přitom Spojené státy jí loni nadělily pořádnou ztrátu. Kvůli tamním předpisům musela Treasury Wine Estates zničit desetitisíce lahví. Vypršela jim totiž záruční lhůta, kterou vyžaduje tamní legislativa.