Embargo zvedlo zisk ruského potravináře Rusagro na skoro dvojnásobek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ruský zemědělský konglomerát Rusagro Group téměř zdvojnásobil čtvrtletní zisk. Firma, která je producentem masa, cukru a rostlinných olejů, těží z ruského embarga na dovoz potravin z Evropské unie a dalších západních zemí.

Čistý zisk firmy v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 90 procent na 4,25 miliardy rublů (více než dvě miliardy korun). Celkové tržby podniku, s jehož akciemi se pod názvem Ros Agro obchoduje na londýnské burze, vzrostly o 28 procent na více než 14 miliard rublů.

Moskva zavedla potravinové embargo loni v srpnu jako reakci na sankce, které vůči Rusku uvalily západní země kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že embargo poskytuje Rusku příležitost k posílení domácí produkce.

Firmu Rusagro kontroluje rodina ruského podnikatele a člena horní komory ruského parlamentu Vadima Moškoviče. „Máme prostor ke zvýšení produkce. Konkurence poleví, my se budeme rozvíjet. Očekáváme fenomenální výsledky ve všech oblastech podnikaní,“ prohlásil loni v srpnu v reakci na zavedení embarga Moškovič.

Embargo přispělo k růstu cen potravin v Rusku, které tlačí vzhůru rovněž výrazné oslabení ruského rublu. To je důsledkem negativních dopadů levné ropy a západních sankcí na ruskou ekonomiku.

Akcie Rusagro Group