Eroze snižuje cenu půdy, ročně napáchá škody až za 4,3 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Cena i bonita půdy v Česku kvůli erozi neustále klesá. Mezi roky 2010 až 2012 ceny meziročně poklesly o 126 milionů korun. Ohrožená je zejména jižní Morava, která se na propadu podílí bezmála 70 mililiony.

Podle posledních analýz by mohla při nejhorším možném scénáři eroze (postupné rozrušování půdy a přenos jejích částic na jiná místa, pozn. red.) poničit až 21 milionů tun půdy za rok, což je možné finančně vyjádřit jako škodu za 4,3 miliardy korun. Jižní Morava se na propadu cen zemědělské půdy podílí více než 55 procenty.

„Vodní i větrná eroze je v České republice a obzvlášť na jižní Moravě velkým problémem. Výměra degradovaných půd se zvětšuje a s tím rostou problémy související se snížením její ceny, poklesem výnosů a například se zhoršují odtokové poměry i průběh povodní,“ uvedl Jiří Hladík, ředitel Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

Klesá také cena půdy zjištěná při aktualizaci bonitace (bonitace= způsob poznání a ocenění základních vlastností půdy, pozn.red.). Tyto údaje se týkají pouze prověřované výměry zemědělské půdy, které se ročně aktualizuje maximálně 50 tisíc hektarů.Celková výměra zemědělské půdy v Česku přitom je 4,2 milionů hektarů.