Faerské ostrovy vydělávají na sankcích, ovládly dovoz lososů do Ruska

Chov lososů na Faerských ostrovech

Chov lososů na Faerských ostrovech Zdroj: Bakkafrost

Ruský bojkot potravin z Evropské unie a dalších zemí má překvapivě pozitivní dopad na růst faerské ekonomiky. Souostroví se stalo jediným legálním dovozcem lososů na ruský trh a akcie největšího místního chovatele ryb za rok vylétly o sto procent.

Faerské ostrovy jsou sice součástí Dánska, rozhodly se ale uchovat si větší míru nezávislosti a nevstoupit do EU. To se jim nyní vyplácí. Zatímco zemědělci a potravináři z unijních zemí, Norska a Islandu strádají kvůli odvetným sankcím ze strany Moskvy, vývoz z Faerských ostrovů do Ruska roste.

Význam ruského trhu pro Faerské ostrovy rostl už v předchozích letech. Zatímco v roce 2012 firmy ze severských ostrovů do Ruska vyvezly 8,4 procenta své produkce určené na export, o dva roky později už to bylo 17 procent. Opravdu silný růst ale přišel až letos. Za první polovinu roku stoupl vývoz ryb, které 98 procent exportní ekonomiky Faerských ostrovů, do Ruska o 12 procent.

Ještě více je úspěch místní ekonomiky vidět na růstu největšího faerského producenta mořských ryb Bakkafrost. Za poslední rok se peníze akcionářů firmy zhodnotily o sto procent, za dva roky o 260 procent a od října 2011 o masivních 800 procent.

Akcie Bakkafrost

Ve druhém čtvrtletí letošního roku Bakkafrost vyvezla do východní Evropy více než polovinu své produkce čerstvých lososů. Ve stejném období loňského roku činil export do této oblasti jen pět procent. Zároveň klesl vývoz lososů do EU – z 26 na 29 procent.

Podle ekonoma banky Nordea Kolbjorna Giskeoddegarda jsou navíc Rusové ochotni si za čerstvou lahůdku připlatit. Zatímco Bakkafrost do Ruska lososy dováží za 22,6 norské koruny (67 korun) za kilo, norské firmy, které se soustředí na západoevropské trhy, prodávají lososy za méně než deset norských korun (29 korun) za kilo, řekl v srpnu oborovému serveru Undercurrent News.