Farmáři dostanou z EU za mléko přes 300 milionů. Jurečka žádá mnohem více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Čeští farmáři získají 313 milionů korun z rozpočtu Evropské unie k zajištění likvidity a jako kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Peníze půjdou také na podporu soukromého skladování sušeného odtučněného mléka, másla a sýra. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však není tento krok dostatečný, unie by podle měj měla zvýšit intervenční ceny mléka. V balíčku bylo celkem 500 milionů eur, z toho 420 milionů eur se přímo přerozdělí pro jednotlivé státy.

V celé Evropské unii výkupní cena mléka klesá kvůli zrušení mléčných kvót a zavedení ruského embarga na dovoz potravin. V Česku se pohybuje pod výrobními náklady. V srpnu meziročně podle údajů ministerstva klesla skoro o čtvrtinu na 7,07 korun za litr, průměr v celé EU činil 8,14 koruny za litr.

„Česká republika by měla dostat mimořádně 11,2 milionu eur. Pokud je tento návrh Evropské komise prvním krokem, vítám ho, musí ale následovat další. Ztráty zemědělců v unii totiž dosahují řádu miliard eur,“ uvedl ministr Jurečka.

Evropská komise minulé pondělí vzhledem k vývoji na zemědělském trhu, především v mlékárenství, navrhla soubor podpůrných opatření pro farmáře. Jeho celková hodnota je právě uvedených zhruba 500 milionů eur (skoro 14 miliard korun). Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen tehdy avizoval unijní podporu pro výrobce mléka, zatím ale nebylo jasné, jak se peníze mezi jednotlivé státy přerozdělí.

Vyřeší krizi podpora spotřeby?

Podle Jurečky by další podporou mohly být i vyšší zálohy na jednotné platby na plochu. Farmáři by k polovině října měli získat místo obvyklých 50 procent platby až 70 procent, jak také navrhuje komise. Výše této platby loni v Česku dosáhla 23 miliard korun. „Je to pomoc zemědělcům, kteří se kvůli mléčné krizi potýkají s nedostatkem hotovosti, což jim ztěžuje podnikání,“ podotkl ministr.

Agrární komora ČR podle své mluvčí Dany Večeřové klade důraz na to, aby se zohlednil vývoj ceny na jednotlivých unijních trzích. „Jestliže se u nás dlouhodobě cena mléka pohybuje v rámci EU na jedné z nejnižších hladin, pak bychom mohli říci, že jsme očekávali více,“ sdělila Večeřová. Komora souhlasí s navrhovanými kroky, ale i podle ní by měla být větší propagace suroviny i výrobků.

Řešit by se podle ní mělo i postavení obchodních řetězců. „Pomoc na národní i unijní úrovni by měla být zároveň co nejrychlejší, aby nedošlo k další poškozováním konkrétních podniků a k jejich množícím se úvahám o ukončení chovů dojeného skotu,“ dodala Večeřová.

Jurečka by chtěl i větší podporu exportu mléka mimo Evropskou unii, či podpoření spotřeby mléka, například pomocí programů Mléko do škol.

Kvůli klesajícím cenám mléka požaduje po českém ministrovi aktivnější kroky právě i agrární komora. Dala ministrovi čas do konce září, aby více podpořil dotační programy či předložil na vládu změnu zákona, díky které by zemědělci mohli využívat takzvanou „zelenou naftu“ i v oborech živočišné výroby