Hotel InterContinental si pořídil na střechu včely

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Je to český a zřejmě i evropský unikát. Střechu hotelu InterContinental v centru Prahy zdobí už několik týdnů zbrusu nové úly, jejichž osazenstvo má od příštího roku dodávat med hostům. Hotel momentálně „zaměstnává“ na 30 tisíc včel, na které dává pozor profesionální včelař. Vše je ještě pod dohledem šéfkuchaře Miroslava Kubce.

„Tento projekt je dlouhodobá záležitost. Med stáčený z úlů bude především použit pro hosty na snídaně. Uvidíme, jak se včelstva rozrostou,“ uvedla mluvčí hotelu Petra Kazdová.

S nápadem chovat včely na střeše přišel bývalý ředitel hotelu Alexander Schreiter, který se inspiroval v Americe. Hotel sáhnul po rakouském plemenu včel Singer. „Mají vynikající doprovodné vlastnosti, zdravé, mírné a vhodné především pro tento projekt ve městě, velmi pracovité s dobrým medným výnosem,“ doplnil správce hotelových úlů Augustin Uváčik.

InterContinental je znám i dalšími netradičními akcemi. V centru Prahy například pravidelně pořádá zabijačku pro veřejnost nebo zve zástupce tradičních řemesel z jižní Moravy. Městské včelaření ale není tak úplně originální nápad. Už loni se na tohoto koníčka vrhlo po vzoru zahraničních kolegů i pražské letiště a letos sklízí sladké plody. Z pěti včelstev vytočilo na sto litrů medu. V malých skleničkách zdravá pochutina slouží jako propagační předmět či dárek partnerům. Letiště má přitom oficiální potvrzení Výzkumného ústavu včelařského, že jeho med je velice kvalitní.

Českých včelařů po letech opět přibývá, pomáhají jim dotace