Japonci uvaří české pivo, koupili slad od Bernarda

Proti pivu v plastu

Proti pivu v plastu

Japonský pivovar Sapporo Breweries odebral z rajhradské sladovny první dodávku 250 tun humnového sladu pro výrobu speciálního českého piva, které chce letos uvařit.

Japonští partneři sedm let vyjednávali a sledovali kvalitu jak během vegetačního období na poli, tak hlavně v rajhradské sladovně.Uvedl to mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek. Sladovna v jihomoravském Rajhradě patří pivovaru Bernard od roku 2000.

„Požadovaný slad je stejné kvality, který Sladovna Bernard v Rajhradě vyrábí pro Rodinný pivovar Bernard v Humpolci,“ uvedl Mikulášek. Pro japonského partnera je podle něj důležité, že slad je částečně ručně zpracovaný a vyráběný na humnech. „Díky tomu vykazuje lepší senzorické vlastnosti v hotovém výrobku, uvařené pivo má plnější chuť,“ dodal mluvčí.

Sapporo Breweries je japonská společnost založená v roce 1876, kdy byl také vyroben první Sapporo ležák. V Japonsku společnost vlastní pět pivovarů, mezi hlavní značky piva patří Sapporo. Bernard je největším producentem piva na Vysočině, vaří sedm druhů nepasterizovaného piva. Vyrábí také čtyři druhy nealkoholického piva.

Loni Bernard uvařil přes 206 tisíc hektolitrů piva a o procento překonal svůj rekordní výstav z roku 2010. Tržby za pivo meziročně stouply o pět procent na 374,3 milionu korun. Obrat pivovaru za uplynulý rok převýšil 398 milionů korun proti 381,5 milionu v roce 2010.