Jurečka: Česko může zakázat dovoz potravin v případě dumpingových cen

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, E15

Pokud Evropská komise dostatečně nepomůže potravinářům a farmářům z členských zemí EU, jež poškodí sankce Ruska, tak by Česko podle ministra zemědělství Mariana Jurečky mohlo zakázat dovoz potravin, které by měly dumpingové ceny. Tuzemští zemědělci a potravináři se obávají toho, že hlavně farmáři z okolních zemí se kvůli výpadku prodeje do Ruska budou nyní snažit prodat zboží i za cenu, která je pod výrobními náklady.

„Jestliže nám EK nepředstaví funkční nástroje s dostatečnou finanční alokací, tak my potom budeme muset sáhnout k opatřením, že budeme intenzivně sledovat nejen kvalitu, ale také objem dováženého zboží a komodit, a zároveň i jejich cenu,“ řekl Jurečka na dotaz, zda Ministerstvo vyslyší výzvu Potravinářské komory, aby zpřísnilo kontroly dovážených potravin.

Pokud ministerstvo zemědělství zjistí, že ceny některých dovážených potravin nebo zemědělských komodit jsou opravdu dumpingové, tak podle Jurečky zasáhne. „Budeme muset použít bezprecedentní krok, který se na jednotném trhu EU ještě nikdy nepoužil, že budeme asi nuceni pro některé komodity náš trh zavřít. Je to až ten nejzazší krok a byl bych nerad, kdybychom k němu došli,“ upozornil Jurečka.

Čeští ovocnáři Jurečkův záměr vítají. Právě dovozu ovoce za podnákladové ceny z Polska či Itálie se obávají nejvíce.“Rovněž některé země zvažují pomoc svým ovocnářům z národních zdrojů. Například v Polsku se připravují daňové úlevy pro podniky, které budou pro svoje zaměstnance nakupovat místní jablka,“ řekl předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Čeští ovocnáři s ministrem souhlasí

Tuzemští ovocnáři podle něj na rozdíl od některých potravinářských firem nepožadovali kompenzace po české vládě. „To bude platit do doby, než začnou podporovat národní rozpočty ovocnáře v jednotlivých zemích,“ podotkl Ludvík. Podobné kroky jednotlivých členských států by podle něj narušily společný trh a uzavření hranic pro dovoz ovoce za dumpingové ceny by pak bylo legitimní. „V tuto chvíli je třeba tlačit Evropskou komisi, aby přijala výraznější opatření na pomoc ovocnářům a zelinářům zasažených krizí, zejména zvýšením rozpočtu na protikrizová opatření,“ uzavřel Ludvík.

Ministerstvo zemědělství očekává, že Evropská komise v nejbližších dnech zveřejní návrh na pomoc výrobcům mléčných a masných výrobků v EU, poškozených ruským embargem. Jako o možných formách pomoci potravinářům se diskutuje o vývozních subvencích, podpoře skladování či o finančních náhradách ztrát. Před mimořádnou poradou ministrů zemědělství EU, která bude v pátek v Bruselu, se ještě sejdou ministři z Pobaltí, Polska, Slovenska, Česka, Maďarska, Bulharska a Rumunska. „Doladíme svoje vzájemná stanoviska. Jedná se o země, které budou ruskými sankcemi nejvíce zasaženy,“ uvedl Jurečka.

Přísnější kontroly

Ministr připomněl, že hned po oznámení ruských sankcí požádal vedení Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o důkladnější kontrolu dovážených potravin. „Aby výrobky, které měly skončit na ruském trhu, tak aby pokud budou mířit na český trh, splňovaly všechna kvalitativní kritéria a všechny nároky na značení. Aby se nestalo, že k nám přijdou výrobky, které nebudou mít kvalitní českou etiketu a budou někde narychlo přebalené,“ podotkl. MZe zároveň zvýšilo počet pracovníků Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Až 300 milionů

MZe již dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Zemědělci a potravináři se však více bojí druhotných dopadů způsobených přesycením společného unijního trhu a následného propadu cen. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové.

EK na konci srpna mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur, což je téměř 3,5 miliardy korun na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny v EU. Podpoří tak pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, které podléhají rychlé zkáze. Jde tedy například o pěstitele mrkve, rajčat, zelí, papriky, květáku, okurek, hub, jablek, hrušek, bobulovitých plodů, hroznů nebo kiwi. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně.