Kapři budou stát před Vánoci kolem 80 až 90 korun za kilo. Stejně jako loni

Loni třeboňští rybáři dodávali kapry obchodníkům na vánoční trh s doporučenou cenou kapra I. třídy v rozmezí od 75 až 79 korun, kilo výběrového za 85 až 89 korun. (Foto ČTK)

Loni třeboňští rybáři dodávali kapry obchodníkům na vánoční trh s doporučenou cenou kapra I. třídy v rozmezí od 75 až 79 korun, kilo výběrového za 85 až 89 korun. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Rybáři už přichystali kapry na předvánoční trhy. I přes chladné jaro a chladný podzim by měly být podle nich ryby v dobré kvalitě. I když dorůstaly méně a pomaleji. Ceny budou srovnatelné s loňskými.

Stánkový prodej s káděmi ve městech začne v pátek a skončí v pondělí, na některých místech bude možné koupit kapra i dopoledne na Štědrý den.

Například pohořelický kapr výběrový, který je nositelem chráněného označení původu, se v prodejnách Rybnikářství Pohořelice bude prodávat za 92 korun za kilo, loni stál kilogram kolem 95 korun. Za první třídu do 2,5 kila lidé zaplatí 82 korun.

Rybářství Hodonín na přání odběratelů cenu sjednotilo na 80 korunách za kilogram, což znamená, že se bude prodávat za stejné ceny jako loni. „Cena na stáncích ve městech záleží na tom, jakou marži si nasadí prodejce,“ doplnil pohořelický ředitel Roman Osička.

Pohořeličtí sice 40 procent produkce vyvezou do Rakouska, Polska a na Slovensko, ale kdyby měli mít nedostatek kaprů pro vnitřní trh, uberou na exportu. „To však neočekáváme. U tržních ryb jsme splnili plán. Počasí se projeví negativně spíš na násadových rybách a plůdku,“ uvedl Osička.

Množství prodaných ryb na předvánočním trhu je už dlouhodobě stabilní. „Postupně však ubývá lidí, kteří si doma kapra zabijí a sami vykuchají. Raději si koupí už chlazenou vykuchanou rybu,“ řekl ředitel z Hodonína Jiří Janoštík. Také si však všiml, že někteří lidé, kteří mají hlouběji do kapsy, volí kapra maximálně do tří kilogramů.

Osička by byl rád, kdyby přibývalo lidí, kteří si kapra či jinou sladkovodní rybu nekoupí jen na Vánoce, ale i jindy. Kvůli tomu Pohořeličtí otevřeli vlastní prodejnu před třemi lety a zájem o ni stoupá. „Prodáváme více ryb a lidé se k nám vrací. Aby byl však zájem o sladkovodní ryby ještě větší, je potřeba, aby takových prodejen vznikalo v republice více,“ přeje si Osička.