Komora: Dovozy mléčných výrobků se ve čtvrtletí znovu zvýšily

Kontejner na mléko, ilustrační foto

Kontejner na mléko, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Dovozy mléčných výrobků v letošním prvním čtvrtletí meziročně podle Agrární komory znovu vzrostly, u másla skoro o čtvrtinu. Podle komory se jej dovezlo 6,677 milionu kilogramů, zatímco loni v prvním čtvrtletí to bylo 5,343 milionu kilogramů. Podíl dovozů na tuzemské spotřebě mléčných výrobků nyní podle komory činí 42,3 procenta. Komora se proto podle svého prezidenta Miroslava Tomana obává snižování rozsahu živočišné výroby v Česku a požaduje utlumení dovozů.

Podle Tomana jde o pokračování přetlaku výroby na evropském trhu, daném jak ruským embargem na dovozové potraviny, tak i zrušením mléčných kvót.

„Státy se snaží za jakoukoliv cenu vyvést výrobky na zahraniční trhy, v tomto případě do střední a východní Evropy,“ řekl Toman. Obchodní řetězce by podle něj měly více nakupovat zboží v ČR, nikoli v Polsku nebo Německu. Stát by podle něj měl razantněji zasáhnout, jinak hrozí útlum živočišné výroby. Podle prozatímních propočtů komory by podle to podle něj mohlo zasáhnout 10 až 15 tisíc pracovních míst.

„Nyní se bavíme, že v OKD pracuje okolo deseti tisíc lidí a v živočišné výrobě pracuje ten samý počet. Stát by měl rozhodnout, co je pro něj důležité,“ argumentoval Toman. Ministerstvo zemědělství, potažmo Evropská unie, podle něj jenom radí, co by zemědělci měli dělat, ale sami nekonají.

Omezit dovoz potravin?

Podle Tomana by ČR měla omezit dovozy potravin, což však kvůli volnému obchodu v rámci EU nelze provést. Podle prezidenta komory by se tak mělo stát „potichu“. „Dá se to udělat, jde o obchodní politiku řetězců,“ dodal.

Agrární komora již dříve vyzvala ministerstvo, aby bojovalo u Evropské komise za finanční podporu pro chovatele krav a prasat. Požaduje přitom alespoň dvojnásobek loňské částky. Tehdy EU dala Česku 300 milionů korun, tutéž sumu chovatelům přidalo ministerstvo. Letos ale bude podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) problém i se získáním stejného obnosu, co loni. Podle Tomana je trh deformovaný kvůli ruském embargu na dovoz potravin. Komora chce, aby sankce byly zrušené a aby stát více podpořil export do třetích zemí.