Lavazza chce převzít značku kávy Carte Noire, prý za 800 milionů eur

Italská společnost Lavazza, která je sedmou největší pražírnou kávy na světě, učinila nabídku na převzetí francouzské značky kávy Carte Noire. Jejím vlastníkem je skupina Jacobs Douwe Egberts. Finanční podmínky zveřejněny nebyly, agentura Reuters ale s odvoláním na zdroje uvedla, že nabízená cena činí zhruba 800 milionů eur, tedy 21,6 miliardy korun. Akvizice téměř ztrojnásobí obrat Lavazzy ve Francii, musí ji ale schválit Evropská komise a francouzský antimonopolní úřad.

Skupina Jacobs Douwe Egberts vznikla sloučením americké společnosti Mondelez International a nadnárodní společnosti D.E. Master Blenders 1753 BV, která operuje z Nizozemska. Spojení bylo dokončeno teprve začátkem letošního července. Prodej značky Carte Noire byl jednou z podmínek, které si ke schválení fúze stanovil antimonopolní úřad.

Carte Noire vznikla v roce 1978 a na maloobchodním trhu ve Francii má zhruba pětinový podíl. To ji řadí na první příčku. Akvizice učiní z Francie pro Lavazzu druhý největší trh za Itálií. Francie je čtvrtý největší trh s kávou na světě.

Příjmy 27 miliard

Roční příjmy Lavazzy přesahují jednu miliardu eur, tedy více než 27 miliard korun. Firma se stále více snaží expandovat v zahraničí, a kompenzovat si tak pokles spotřeby na domácím, italském trhu. Příjmy ze zahraničí mají na celkových příjmech firmy v současné době podíl asi 46 procent, cílem firmy je dosáhnout 70 procent.

Mezi nejdůležitější zahraniční trhy Lavazzy nyní patří Británie, Německo a Spojené státy. Firma se 120letou historií má výrobní závody v Itálii, Indii a Brazílii. Převzetím získá i závod ve Francii.

Richard Kalhous: Kavárenský trh se konsoliduje, nastupují mezinárodní řetězce