Less&Timber dostal šanci na záchranu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

První ze tří firem zkrachovalého lesnicko-dřevařského giganta Less podnikatele Jana Mičánka dostala šanci na záchranu. Věřitelé dnes totiž na své schůzi rozhodli o tom, že firma Less&Timber, která provozuje pily v Čáslavi, Bohdanči a Dlouhé Vsi, projde reorganizací. Deníku E15 to řekl mediální zástupce holdingu Less Karel Samec. O osudu dalších dvou firem tvořících základ holdingu - Less a.s. a Less&Forest - se rozhodne za týden.

Less&Timber je v úpadku od konce října. Pro reorganizaci hlasovali obě skupiny věřitelů, zajištěných i nezajištěných, jednomyslně. „Zajištění i nezajištění věřitelé mohou v rámci reorganizace Less&Timber počítat řádově s o desítky procent vyšším a i rychlejším uspokojením, než kdyby byla zvolena druhá varianta, tedy konkursní řešení,“ řekl Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR (PwC), která je finančním poradcem reorganizace firmy.

Firma nyní v souladu s insolvenčním zákonem připraví do 120 dní reorganizační plán a předloží jej věřitelům ke schválení. „Už nyní nám ale jejich dnešní souhlas velmi pomůže při zajišťování provozního financování, tak abychom díky němu dokázali maximálně naplnit své výrobní kapacity,“ uvedl ředitel Less&Timber Ladislav Prchal.

Schůze věřitelů dnes také zvolila věřitelský výbor, který nahradil předběžný věřitelský orgán. Má šest členů – tři za zajištěné, kterými jsou Citibank Europe, Česká spořitelna a UniCredit Bank, a tři za nezajištěné věřitele. Tuto trojici tvoří Wotan Forest ze skupiny Agrofert Holding Andreje Babiše a firmy Kame - BV a Y. O. Holding.

Firmy skupiny Less mají podle údajů insolvenčního rejstříku úvěry ve výši přes dvě miliardy korun a další závazky. Obrat celého holdingu loni dosáhl 8,3 miliardy, poprvé se ale octil v konsolidované ztrátě 224 milionů.