Lesy ČR chtějí šetřit, zrušily kritizovanou IT zakázku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Po opakovaném zásahu policie v centrále státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové chystá jeho vedení razantní kroky. Dosavadní investice v řádu stovek milionů korun do informačních technologií se mají stát minulostí.

První vlaštovkou je zrušení zakázky na dodávku, instalaci a konfiguraci serverové infrastruktury a výpočetní techniky za 98 milionů korun, o níž na jaře přinesl informace deník E15. Pod stůl spadl i kritizovaný záměr managementu nechat si za tři miliony vypracovat posudek, zda peníze do IT vynakládá rozumně a hospodárně.

Zrušení obou zakázek už projednala dozorčí rada. „Této citlivé oblasti bude nadále věnována mimořádná pozornost,“ píše se v jejím usnesení. Dále v něm stojí, že nový vedoucí odboru informačních a komunikačních technologií dostal za úkol, aby do září předložil revidovaný plán rozvoje IT do roku 2016 s „výslovnou žádostí o minimalizaci výdajů“.

Přitom ještě na jaře lesnický gigant tvrdil, že další počítače nutně potřebuje. Dozorčí rada tehdy pouze doporučila, aby všechny tyto zakázky kontrolovala Transpartency International, jiné výhrady neměla.

Podle bývalého generálního ředitele podniku Jiřího Olivy byla „logistickým klenotem“ třímilionová zakázka na posouzení racionality investic do IT. „Jinými slovy, nejdříve utratíme peníze a pak si zaplatíme někoho, kdo nám řekne, zda jsme to udělali dobře,“ poznamenal současný místopředseda Poslanecké sněmovny za TOP 09.

Důvěryhodné zdroje se shodují, že zvrat nastal po druhé policejní razii z poloviny června, kdy vedle východočeské centrály státní firmy příslušníci protimafiánského komanda zasahovali na Úřadu vlády nebo v budově Vojenského zpravodajství. Navíc údajně existují obavy z pokračujícího vyšetřování předchozích IT zakázek, kde 340 milionů skončilo u neprůhledných firem s konty ve Švýcarsku. S oběma bývalými dodavateli, tedy Dynn a Time Import, kteří v minulých letech inkasovali dohromady 1,136 miliardy korun, už Lesy ČR ukončily spolupráci.