Letošní sklizeň bude slabší. Řepka poprvé po letech mizí z polí

řepka olejná (ilustrační foto)

řepka olejná (ilustrační foto) Zdroj: Kubelka Tomas

Letošní sklizeň základních obilovin by měla být nepatrně nižší než loni. Zemědělci by měli sklidit 6,654 milionu tun plodin, což je oproti loňskému roku o 170 tisíc tun méně, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Z čísel vyplývá, že řepka zažívá poprvé po letech útlum. Její úroda by měla klesnout o necelých 13 procent na 1,259 milionu tun.

Celkově sklizeň klesne o nepatrných 2,5 procenta. „Na polích se ukazuje dobrá úroda základních obilovin, srovnatelná s pětiletým i desetiletým průměrem,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.

Na poklesu produkce obilovin se podílí nejvyšší mírou pšenice ozimá a žito. U ostatních obilovin se naopak očekává nárůst produkce. Předpokládaný hektarový výnos základních obilovin 5,11 tun je meziročně o 2,1 procenta nižší. Pokles hektarového výnosu se očekává u pšenice ozimé a žita, u ostatních obilovin se předpokládá meziroční navýšení výnosu, nejvýznamnější u ovsa a pšenice jarní.

Stále méně osetých ploch

Čeští zemědělci osévají stále méně ploch, ve srovnání s loňskem ubylo osm tisíc hektarů (pokles o 0,3 procenta). Významný pokles výměry byl zaznamenán pouze u žita, mírně se snížila plocha osetá ječmenem ozimým a ovsem. Oproti roku 2002 se jedná o pokles o výrazných 217 tisíc hektarů (pokles o 8,1 procenta). „Výsledky letošního soupisu ploch osevů potvrzují dlouhodobý trend snižování celkové výměry osevních ploch v naší republice i snižování druhové diverzity plodin,“ uvedl ČSÚ.

Více než polovina polí (57 procenta) je oseta obilím, především pšenicí a ječmenem. U nejrozšířenější domácí obiloviny pšenice ozimé, která je osetá téměř na třetině všech ploch, se očekává snížení produkce o 5,2 procenta na 4,296 milionu tun.

Konec řepkových polí?

Řepka se v letošním roce pěstuje na 15,8 procenta osevních ploch a je tak po pšenici ozimé druhou nejrozšířenější plodinou. „V letošním roce se zastavil dlouhodobý trend nárůstu osevní plochy řepky, výměra se meziročně snížila o sedm procent na 389 tisíc hektarů, a přiblížila se tak úrovni roku 2011,“ uvedl ČSÚ.

Odhadovaný hektarový výnos řepky 3,23 tun je o 6,4 procenta nižší než loni. Předpokládaná produkce řepky podle statistiků přesto převyšuje o 9,1 procenta pětiletý průměr a o 20,6 procenta desetiletý průměr, a to díky zvyšujícím se hektarovým výnosům a navýšení osevních ploch o 13,5 procenta.