Madeta investuje v Pelhřimově půl miliardy do modernizace výroby mléka, pak bude propouštět

Pelhřimovský závod mlékárny Madeta

Pelhřimovský závod mlékárny Madeta Zdroj: ČTK / Pavlíček Luboš

Pelhřimovský závod mlékárny Madeta
Pelhřimovský závod mlékárny Madeta
Pelhřimovský závod mlékárny Madeta
Pelhřimovský závod mlékárny Madeta
5
Fotogalerie

Největší česká mlékárna Madeta investuje v pelhřimovském závodu 500 milionů korun. Do poloviny roku 2023 zmodernizuje výrobu trvanlivého mléka, zvětší i sklady. V závodu skončí výroba čerstvého mléka, část ze 120 zaměstnanců bude muset firma propustit. Rozsahem jde o největší investici firmy od roku 1989. 

Hlavní práce v závodu, který vyrábí především trvanlivé a čerstvé mléko, začnou v únoru 2022. Tam, kde se teď dělá čerstvé mléko, se bude vyrábět trvanlivé, pomocí nových technologií. Firma koupí nové plnicí i balicí stroje a dopravníky. Některé nynější stroje jsou staré i 30 let. Ve zbylých prostorech vzniknou sklady, jichž má závod nyní málo, a nový velkokapacitní sklad. Závod teď musí skladovat i v pronajatých prostorech, což ročně vyjde na více než čtyři miliony Kč. Skladovací kapacita stoupne ze 4300 na 11 tisíc palet.

„Hlavní věc, proč se tohle všechno dělá, je, že zařízení je dosluhující a končí. Musí vzniknout funkční koncept na dalších dvacet až dvacet pět let. Výroba bude postavená s minimálním počtem lidí. Součástí investice bude zároveň velký sklad, abychom neskladovali u někoho jiného,“ řekl ředitel závodu Jaroslav Štípek. Dodal, že počet zaměstnanců se sníží, přesné číslo neuvedl.

V Pelhřimově firma ročně vyrobí 100 milionů litrů trvanlivého mléka, maximální nová kapacita bude 120 až 150 milionů litrů. Vedení Madety chtělo původně závod zavřít, od čehož nakonec ustoupilo. V roce 2004 přestala Madeta v Pelhřimově vyrábět sýry a propustila přes 50 lidí. Kvůli svozu mléka je podle Štípka výhodné, že závod je blízko dálnice D1.

Půlmiliardovou investici rozdělila firma do několika etap, první z nich už dokončila. Letos za 60 milionů Kč zmodernizovala sterilizaci mléka. Ze tří starých sterilizátorů zůstal jeden, který má za sebou generálku, k tomu firma pořídila jeden nový. Ten má proti starým více než pětinásobnou kapacitu, až 32 tisíc litrů za hodinu. Nové výrobní technologie budou od firmy Tetra Pak.

Mléko se v Pelhřimově průmyslově zpracovává od roku 1905. Po roce 1940 pozdvihl mlékárnu podnikatel Josef Pejcl. V roce 1960 ji režim začlenil pod Jihočeské mlékárny. V roce 1987 se začala stavět automatizovaná mlékárna, od 19. listopadu 1989 vyrábí trvanlivé mléko v krabicích, začala s tím jako první v zemi. V Pelhřimově zpracují zhruba čtvrtinu mléka, jež míří do Madety. Při odstávkách jiných závodů slouží jako záloha, denně může přijmout až 450 tisíc litrů mléka.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí, zpracuje denně 900 tisíc litrů mléka. Má 170 dodavatelů syrového mléka, nabízí přes 250 druhů výrobků, vyváží pětinu produkce. V říjnu byla výkupní cena za litr syrového mléka 9,21 koruny. Loni Madeta zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy korun.