McDonald's nakupoval prošlé maso. Teď omezuje prodej v Hongkongu

Restaurace rychlého občerstvení McDonald's v Hongkongu přestaly nabízet smažené kuřecí kousky a některé další produkty. Americký řetězec tam pozastavil jejich prodej v reakci na obvinění, že jeho dodavatel v pevninské Číně prodává prošlé maso. Zatím se neobjevily zprávy, že by se v souvislosti se skandálem u zákazníků objevily zdravotní obtíže.

Čína je pro McDonald's třetím největším trhem z hlediska počtu provozoven.McDonald's informoval, že od loňského července do letošního června dovezl některé produkty z šanghajské potravinářské společnosti Shanghai Husi Food. Ta čelí obvinění, že dodávala maso s prošlou lhůtou trvanlivosti řetězcům rychlého občerstvení, kromě McDonald's například společnosti KFC.

McDonald's tvrdí, že mu žádné potraviny od šanghajského dodavatele na skladu nezbyly. Firma již kvůli skandálu stáhla kuřecí nugety z nabídky japonských provozoven. V Japonsku dnes také oznámila, že pozastaví veškerý dovoz kuřecích produktů z Číny a přesune tento byznys do Thajska.

Vyřadili také ovoce a zeleninu

V Hongkongu řetězec přestal prodávat i burgery s kuřecím masem McSpicy, saláty s kuřecím, pohárky s kukuřicí a ledový citronový čaj, protože v nich bylo ovoce a zelenina z továrny Husi v jižní Číně. Také přestal používat přísady jako zelený salát, plátky citronu, okurky a některé další druhy zeleniny z jiné odnože podezřelé společnosti s názvem Guangzhou Husi.

Čínské úřady v rámci vyšetřování skandálu zadržely pět lidí, včetně šéfa Shanghai Husi Food. Šanghajská společnost má amerického vlastníka, kterým je skupina OSI Group z amerického Illinois. Mateřská společnost řetězce KFC Yum Brands mezitím požádala všechny restaurace KFC a sítě Pizza Hut, aby zakonzervovaly masné produkty z továrny Husi a přestaly je používat.