Na kartely v tendrech Lesů ČR si posvítíme, slibuje ministerstvo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo zemědělství zpřísní kontrolu tendrů Lesů ČR. Zaměří se hlavně na situace, kdy vítěz veřejné zakázky následně odmítne smlouvu podepsat a přepustí ji dalším firmám v pořadí. Ministerstvo tak reaguje na zjištění protikorupční organizace Transparency International (TIC), podle které výsledky tendrů na těžbu a další lesnické práce v letošním roce vyvolávají silné podezření z existence kartelu některých lesnických firem.

Transparency International upozornila na to, že výsledky veřejných zakázek Lesů ČR pro rok 2011 naznačují možné kartelové praktiky. Smlouvy se státním podnikem totiž podepsala jen třetina vítězů tendrů, zhruba další třetina kontraktů byla podepsána z druhého místa a další třetina dokonce až z třetího.

To vede k podezření, že se některé firmy mohly s dalšími subjekty dopředu dohodnout, že po svém vítězství - díky úmyslně podhodnocené nabídce - ze soutěže za určitou kompenzaci odstoupí a zakázku přenechají dalším společnostem v pořadí. Rozdíl mezi potenciálním ziskem pro stát a skutečným ziskem se přitom může celkově pohybovat až v miliardách korun.

Ministerstvo zemědělství teď chce proto nastavit pravidla, která budou riziku kartelů a spekulativních nabídek ve velkém tendru Lesů ČR na příští rok bránit. Ministr Ivan Fuksa uvedl, že se bude přezkoumávat každý případ, kdy vítěz smlouvu odmítne podepsat.

„V případě podezření z manipulace bude tato soutěž zrušena. Tyto případy bude přezkoumávat komise, ve které bude zastoupena i Transparency International,“ řekl Fuksa.

„Podstata je, že se smlouva bude podepisovat skutečně jen s vítězem. Pouze v případě, že bude cenový rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí minimální, pak nemá tu soutěž smysl opakovat, protože by nová soutěž stála víc, než rozdíl v ceně,“uvedl David Ondráčka, ředitel Transparency International, která s ministerstvem na tvorbě pravidel pro tendry spolupracuje.

Pokud bude soutěž kvůli odstoupení vítězné firmy zrušena, bude vyhlášeno nové jednací řízení bez uveřejnění, do kterého se ale vítěz už nebude moci přihlásit. „Byla by to určitá forma trestu, která také přispěje k tomu, aby někteří hráči na trhu s těmito spekulacemi nemohli počítat,“ dodal Ondráčka.

Větší kontrola čeká i holdingy

Ministerstvo se chce při kontrole tendrů zaměřit také na působení holdingů s dceřinými společnostmi. V případě odstoupení jedné z propojených firem z tendru budou zbylé nabídky holdingu také vyřazeny. Tím se podle Fuksy zabrání přepouštění zakázek mezi společnostmi z jedné skupiny.

Jako další protikartelové pravidlo pak Ondráčka jmenoval to, že do soutěže budou puštěny všechny firmy, které splní v prvním kole kvalifikační předpoklady. Věří, že se tak k jednotlivým tendrům přihlásí desítky účastníků a dostatečná konkurence zabrání dohodám spřízněných firem.

Do mnohamiliardového tendru státního podniku Lesy ČR na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 se přihlásilo 66 subjektů. Je to o jeden méně, než bylo v soutěži pro rok 2011, kterou Lesy ČR už uzavřely podpisem posledních čtyř smluv. Podle dosud známých informací bude nový tendr vypsán jako jedna veřejná zakázka, která bude rozdělena na 117 územních jednotek.