Nad Less & Forest dál visí hrozba konkurzu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Nejistota kolem osudu bývalé soukromé jedničky mezi lesnickými firmami, Less & Forest podnikatele Jana Mičánka s loňskými tržbami 4,3 miliardy korun, se prodlužuje. Soud totiž dnes ani po téměř šestihodinovém jednání nerozhodl o povolení, či zamítnutí předloženého reorganizačního plánu, a učiní tak v řádu dnů. Pokud soud plán nepovolí, bude to znamenat definitivní konec firmy a její rozprodej. Pokud plán povolí, byznys firmy se za 112 milionů korun stane součástí skupiny Agrofert Andreje Babiše.

Důvodem prodlužování je skutečnost, že pro přijetí reorganizačního plánu hlasovala většina nezajištěných věřitelů. Jejichž celková výše pohledávek ale dosáhla pouze 40 procent ze všech, zatímco zákon vyžaduje nejméně polovinu. Pokud by ale soud sečetl výši pohledávek pouze těch věřitelů, kteří se dnešní schůze zúčastnili osobně, pak by tuto hranici překonali. Soud nyní zváží, ke které variantě se přikloní.

Less & Forest byl největším hráčem mezi soukromými lesnickými firmami a společností, která měla největším partnerem státních Lesů ČR v jejich miliardových zakázkách na těžební a pěstební práce. Loni v říjnu se ale dostala do insolvence a posléze úpadku, a to kvůli nesplaceným bankovním úvěrům a dalším pohledávkám v řádu miliard. Soud firmě schválil reorganizaci, konkrétní její plán dnes podpořila většina věřitelů až na dva velké – hlasování se zdržela Česká spořitelna a proti byly Lesy ČR. Reorganizace by měla věřitelům přinést vyšší výnos než konkurz, i když o tom právě spořitelna a státní lesy pochybují.

Pokud soud povolí reorganizaci, bude to znamenat rozdělení současné firmy na dvě – na „starý“ a Nový Forest. Do nové společnosti přejde lesnický byznys původní společnosti a další cenná aktiva. Firma pak bude prodána Agrofertu, která již dříve vyhrála výběrové řízení vypsané vedení Less & Forestu s cenou 112 milionů korun. Z této částky pak budou vypláceni věřitelé.

Výsledky Less & ForestVýsledky Less & Forest | E15

Nový Forest pak může dál pokračovat v činnosti ve skupině Agrofert a jejích dalších lesnických firem jako dosud, byť v menší míře než před vyhlášením úpadku. Například počet zaměstnanců firmy během roku od zahájení insolvenčního řízení klesl z více než šesti set na 330.

Pokud soud reorganizací nepovolí, bude to znamenat definitivní konec podniku Less & Forest a jeho postupný rozprodej, který zpravidla znamená i menší výnos z prodejů pro věřitele.

Kromě Less & Forest se v úpadku ocitly i další dvě velké firmy Mičánková lesnického impéria, a to firma Less & Timber provozující v Česku tři pily, a Less a.s., která fungovala jako zastřešující společnost celého holdingu. Také v jejich případě soud povolil reorganizaci, o konkrétním plánu ale zatím věřitelé ani soud nerozhodli.