Nestlé investuje v Mexiku. Tlačí na tamní producenty kávy

Sklizeň kávy

Sklizeň kávy Zdroj: profimedia.cz

Nová pracovní místa, ale zároveň nižší výnosy pro mexické pěstitele kávy. Takové jsou důsledky miliardové investice firmy Nestlé v Mexiku

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé investoval zhruba 130 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) do rozšíření výroby ve své továrně na kávu v Mexiku. Závod ve městě Toluca je podle firmy teď největším závodem na výrobu instantní kávy na světě. Produkce závodu po rozšíření vzrostla o 30 procent.

Závod se rozprostírá na ploše 14 hektarů. Káva z něj bude určena jednak pro domácí trh, jednak se bude vyvážet do USA, Střední Ameriky, Karibiku, na Blízký východ a do Japonska.

Nestlé má v Mexiku 14 závodů a zhruba 6500 zaměstnanců. Rozšířením výroby v závodě přímo vzniklo 900 nových pracovních míst a podle odhadů jich dalších 6000 bylo vytvořeno nepřímo u dalších firem. Generální ředitel Nestlé México Marcelo Melchior slíbil, že firma bude v Mexiku dál investovat do infrastruktury, žádné podrobnosti ale neposkytl.

Investice ale podle agentury DPA vyvolala i kritiku. Švýcarská nevládní organizace Bernská deklarace upozornila, že Nestlé činí na domácí producenty kávy silný tlak, aby kvůli výrobě její kávy Nescafé pěstovali zejména kávu robusta. Přechod k levnější robustě od vysoce kvalitní kávy arabica je pro pěstitele méně lukrativní.

Mexiko je jedním z předních světových producentů kávy a největším producentem kávy v biokvalitě. Pěstitelé kávy ve Střední Americe se však nyní potýkají s vážnými problémy kvůli rzi, která napadá listy kávovníků a zabíjí kávové keře. Toluca je významným hospodářským centrem. Kromě Nestlé tam působí i další zahraniční koncerny, jako je Chrysler, General Motors, Henkel, Bosch a Bayer.