Od příštího roku bude jasné, odkud maso pochází

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Evropská komise obchodníkům nařídí označit na baleních masa místo chovu a porážky zvířete. Za porušení nových pravidel budou řetězcům hrozit pokuty. Nová značení budou platit od dubna 2015.

Ministři všech členských zemí Evropské unie v Lucemburku jednali začátkem týdne o konkrétní podobě zákona, který obchodníkům zakáže mlžení o původu masa, které prodávají.

Dosud platilo pouze pravidlo značit na balení masa lokalitu, odkud pochází výrobce. Zpracovatel nebo výrobce tedy mohl být z Evropské unie, ale maso pocházelo z jiného státu.

Od dubna 2015

Povinné uvádění země původu zasáhne čerstvé, chlazené i zmrazené maso. „Pokud jde o formu značení, tak se bude muset na obale uvádět informace o místu chovu a místu porážky,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Radek Melichar.

Obchodníci budou muset nová pravidla dodržovat od dubna příštího roku. Kdyby i potom uváděli prodejci na obalu pouze zemi zpracování výrobku, hrozili by jim pokuty. V jaké výši, ještě není jasné.

Zvýšení nákladů

„Změny se budou týkat vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa,“ pokračuje Melichar. U hovězího masa platí pravidlo značení původu již od roku 2000. Doplnění o povinném značení dalších druhů masa bylo přijato letos v únoru.

„Na tuto novou povinnost a s ní související změny se intenzivně připravujeme již několik měsíců. Uvedení této legislativy do praxe pro nás znamená na jedné straně samozřejmě administrativní náklady, na druhé straně také důkladné proškolení zaměstnanců pultového prodeje,“ říká mluvčí obchodní sítě Globus Pavla Hobíková.