Odpovědí na zrušení mléčných kvót je fúze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Maďarský antimonopolní úřad schválil pozoruhodnou transakci: mlékárenská společnost Alföldi Tej (AT) koupila ve východomaďarském městě Debrecín provozovnu nizozemského mlékařského gigantu Friesland Campina. Tato fúze podle odborníků jednoznačně souvisí se zrušením mléčných kvót v Evropské unii.

To, že jde o reakci na zrušné kvóty, přiznává i jednatel AT Tibor Mélykuti, který v tom vidí cestu k záchraně a udržení konkurenceschopnosti: „Po zrušení kvót budou zřejmě mnohé země zvyšovat produkci mléka, a tím se poptávka po maďarském mléku v zahraničí výrazně sníží. Musíme se soustředit na zvětšení kapacity a hlavně na následné zpracování mléka, zejména na výrobu sýrů.“

Pro Friesland Campina Hungária je prodej debrecínské mlékárny rovněž výhodný, protože místo relativně drahého maďarského mléka bude nakupovat levněji jinde. Surovinu bude dále zpracovávat ve své mlékárně ve městě Mátészalka. Navíc se s AT dohodla na dvouleté spolupráci, takže se v Debrecínu budou i nadále vyrábět tradiční výrobky Frieslandu.

Nový vlastník se zavázal zvýšit počet zaměstnanců v Debrecínu ze sta na dvojnásobek a chystá se rozšířit základní kapitál o jednu miliardu forintů. Společnost Alföldi Tej před fúzí zpracovávala asi 20 procent veškerého mléka v Maďarsku (z celkového objemu 1,2 miliardy litrů ročně), nyní se ale s 25procentním podílem vyšvihla do čela. Tím předběhla dosud největší firmu Sole-Mizo, která patří asi k nejznámějšímu maďarskému potravinářskému gigantu Bonafarm, jenž patří Sándoru Csányimu, mimochodem prezidentu banky OTP.

Na trhu se objevují další světoví hráči, například francouzská společnost Lactalis už koupila firmu Kuntej ve městě Tiszafüred, jejíž majitelé se do nadcházejícího konkurenčního boje pustit neodvážili a ještě včas firmu prodali za dobrou cenu 5,5 miliardy forintů (asi 510 milionů korun).