Pole na Hané jsou bez sněhu, může to negativně ovlivnit úrodu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Copyright Ian Capper, geograph.org.uk

Pole na Hané jsou bez sněhu, což může mít podle odborníků negativní dopad na úrodu zemědělců. Současné počasí přispívá k přenosu viróz, další škody mohou na porostech napáchat hraboši a další škůdci, kterým dosavadní průběh zimy svědčí, řekl ředitel olomoucké Agrární komory (AK) Miloš Porč.

Zda a jak velké škody zemědělcům vzniknou, budou podle něj pěstitelé vědět na jaře. Šéf celostátní Agrární komory Jan Veleba však nepříznivé předpovědi svých kolegů z Hané mírní. Z celostátního pohledu prý úroda zatím ohrožena není.

„Sníh půdě určitě chybí. Na jaře by mohl být kvůli tomu nedostatek vláhy. K tomu jsme navíc zaznamenali nebývale suchý podzim. Největší dopad sucho může mít na ozimy zaseté v pozdější době,“ uvedl Porč.

Problémy na polích na Hané se podle Porče začínají projevovat už nyní. „Už teď se objevují fleky na řepkách. Některé způsobili hraboši, další souvisí s tím, že porosty byly pozdě zaseté,“ řekl ředitel olomoucké AK.

„Zatím do této chvíle se toho mnoho neděje. Naopak ty poslední týdny přinesly vláhu, která z podzimu chyběla,“ nepotvrdil jeho slova Veleba. „U porostů, které byly sety buď pozdě nebo trpěly nedostatkem vláhy, teď díky té vláze a počasí nad nulou se ta vegetace znovu probudila a má to naopak účinky příznivé,“ podotkl. Nicméně připustil, že vláhy by přesto mohlo být víc a pokud nenapadne sníh a přišly by znenadání kruté mrazy, mohlo by to porosty poškodit.

Na začátek ledna nezvykle teplé počasí podle Veleby naopak svědčí podnikům s živočišnou výrobou, kterým snižuje náklady na odklízení sněhu, posypy či vytápění stájí. „Já bych s nějakým brečením zatím počkal,“ poznamenal Veleba.

Pěstitelům obilovin z Olomouckého kraje letos meziročně vzrostla podle odhadů Českého statistického úřadu produkce obilovin. Na základě zjišťování k 15. říjnu ji statistici odhadli na 645 553 tun, v roce 2010 to bylo 520 048 tun. V celém Česku loni sklizeň obilí meziročně vzrostla o jednu pětinu na nadprůměrných 8,2 milionu tun.