Povodňové škody v zemědělství dosáhly 3,6 miliardy

Labe na Litoměřicku

Labe na Litoměřicku Zdroj: ctk

Celkové škody v rezortu zemědělství způsobené letošními červnovými povodněmi dosáhly celkové částky 3,6 miliardy korun. Novinářům to dnes na základě aktuálních propočtů řekl ministr zemědělství v demisi Petr Bendl (ODS).

Největší část škod připadá na poškození majetku ve správě tří povodí Vltavy, Labe a Ohře, a to 2,2 miliardy. Škody přímo u zemědělců čítají 1,045 miliardy korun, což je mírně méně než činily původní hrubé odhady ve výši 1,1 miliardy. „Nejvíce povodně postihly zemědělce, kteří měli osetou ozimou pšenici,“ uvedl Bendl.

Škody se týkají ve větší míře i řepky, u níž dosud zemědělci předpokládají rekordní úrodu 1,3 milionu tun a plocha osetá je druhá nejvyšší od roku 1920. „Z našeho pohledu je bohužel řepky čím dál více a rádi bychom zemědělce v budoucnosti motivovali, aby řepku pěstovali kvůli krmivu a ne kvůli bioplynových stanic,“ podotkl ministr.

Dalších 220 milionů korun činí škody u státních Lesů ČR, které obhospodařují nejen polovinu lesů v republice, ale i řadu menších vodních toků. Provozovatelé vodovodů a kanalizací pak zaznamenali podle odhadu ministerstva škodu 100 milionů korun. „Nepředpokládáme, že by se tyto částky ještě nějak zásadně měnily,“ dodal Bendl.