Pozemkový fond zrušil tendr na právní služby za 140 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Výhrady ministra zemědělství Petra Bendla vůči některým tendrům a krokům Pozemkového fondu se neminuly účinkem. Pozemkový fond na konci roku podle informací deníku E15 zrušil tendr, v němž hledal firmu pro poskytování právních služeb, s předpokládanou cenou 140 milionů korun za čtyřletou smlouvu.

Právě tendr na právní služby byl jedním z těch, které se Bendlovi po jeho říjnovém nástupu do funkce hodně nelíbily. Byl totiž na dobu čtyřnásobně delší, než činí doba samostatné existence Pozemkového fondu (PF), který by se měl kvůli úsporám sloučit k poslednímu prosinci letošního roku s Pozemkovým úřadem.

„Pozemkový fond zrušil zadávací řízení na poskytnutí právních služeb na základě Usnesení Vlády ČR ze dne 21. prosince 2011 č. 958 k Zprávě o transformaci Pozemkového fondu České republiky. Na základě tohoto vládního usnesení, které jasně definovalo podobu transformace PF ČR, vyhodnotilo vedení fondu, že právní služby již nebudou v požadované formě zapotřebí a rozhodlo se pro zrušení této veřejné zakázky,“ sdělila deníku E15 tisková mluvčí PF Monika Machtová.

Ministerstvo zemědělství rozhodnutí Pozemkového fondu o zrušení veřejné zakázky na poskytování právních služeb přivítalo a považuje to za správný a logický postup. „Bylo zcela nestandardní vyhlásit výběrové řízení na firmu pro právní služby, s níž by byly podepsány smlouvy na dobu delší než je doba samostatné existence Pozemkového fondu,“ řekl E15 mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Ministerstvo zemědělství na posledním zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci Pozemkového fondu a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. Ministerstvu se nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do sloučení obou institucí. Kromě právních služeb to byl také tendr na stavební práce za půl miliardy korun. Fond také podle rezortu nepochopitelně navrhoval v letošním, posledním roce své samostatné existence navýšit svůj rozpočet o sto milionů korun.

Šlo jen o rámcovou smlouvu, říká PF

„K zakázce na právní služby bychom rádi zdůraznili, že se jednalo o rámcovou smlouvu, která má pouze upravit obecné podmínky zadávání právních služeb,“ uvedla Machtová. „Nešlo tedy o zadání smlouvy na právní služby na čtyři roky, jak je chybně interpretováno. Rámcová smlouva je pouze platformou pro zadávání jednotlivých dílčích veřejných zakázek, která usnadňuje a zefektivňuje další proces zadávání jednotlivých veřejných zakázek.“

Na otázku deníku E15 jak bude PF zajišťovat právní služby v letošním roce, když byla zakázka zrušena, mluvčí PF odpověděla: „Bez rámcové smlouvy bude muset Pozemkový fond ČR řešit právní služby ad hoc zvlášť pro každý jednotlivý případ.“