Prasečí farmy zmizejí z Česka. Polovina chovatelů je hodlá zavřít

Polovina chovatelů hodlá uzavřít své chovy.

Polovina chovatelů hodlá uzavřít své chovy. Zdroj: profimedia

Čeští konzumenti vepřového se budou muset více spoléhat na maso z dovozu.
Polovina chovatelů hodlá uzavřít své chovy.
Soběstačnost ČR ve vepřovém
Zabíjačka na farmě Krabčice
Zabíjačka na farmě Krabčice
15
Fotogalerie

České vepřové maso se v příštích letech stane přepychem. Třetina z tuzemských chovatelů prasat se chystá chov uzavřít v příštím roce a polovina to plánuje do roku 2030. Řada dalších chce chovy omezit. Ukázal to průzkum Agrární komory ve 143 zemědělských podnicích, tedy zhruba u poloviny chovatelů.

„Uzavírání chovů povede k dalšímu poklesu potravinové soběstačnosti Česka a prohloubení závislosti na dovozech ze zahraničí. U vepřového masa musíme ročně dovážet více než 200 tisíc tun, tedy asi polovinu domácí spotřeby. V případě tržních výkyvů může nastat prudký růst cen,“ uvedl k situaci prezident Agrární komory Jan Doležal.

Část farmářů hodlá prasata dál chovat, ale mnozí jsou rozhodnuti tuto činnost omezit. V příštím roce se to podle průzkumu týká 43 procent podniků a do roku 2030 to bude 22 procent dotázaných společností. Zachovat chovy prasat v současném rozsahu chce příští rok pouze čtvrtina podniků a do roku 2030 pětina. Naopak rozšiřovat chovy prasat se příští rok nechystá téměř nikdo.

K razantnímu rozhodnutí nutí zemědělce podle průzkumu především dlouhodobě nízké výkupní ceny. Následují rostoucí vstupní náklady a stále omezenější možnosti odbytu. Někteří chovatelé v průzkumu uváděli jako důvod nedostatek pracovníků kvůli odchodu do důchodu a nízkému zájmu nových pracovníků či byrokracii, kterou v omezeném počtu lidí nezvládají.

Výkupní ceny klesají

Takzvaná farmářská cena, za kterou chovatelé prodávají prasata, se od vstupu Česka do Evropské unie prakticky nezměnila. Říjnové údaje statistického úřadu uvádějí cenu jatečních prasat 25 korun za kilogram živé váhy, což je dokonce o osm procent méně než před rokem.

Do těchto cen téměř nemohou chovatelé promítnout vstupní náklady, které jim v posledních měsících raketově rostou, a prodělávají přibližně 800 až 1000 korun na praseti. Podle Svazu chovatelů prasat si připlácejí oproti loňsku za krmiva pro zvířata o 20 až 25 procent kvůli rostoucím cenám obilovin či olejnin, které jsou základní přísadou krmných směsí.

Ceny energií přitom vzrostly o pět až čtyřicet procent v závislosti na konkrétním dodavateli a okamžiku fixace. Pohonné hmoty stojí průměrně o 35 procent více a mzdové náklady vzrostly o čtyři až šest procent. 

„Hlavní příčinou nízkých výkupních cen je levné a předotované vepřové maso z jiných částí Evropské unie, především ze Španělska, Německa nebo Polska, které v Česku prodávají obchodní řetězce,“ vykreslil situaci člen předsednictva Svazu chovatelů prasat Petr Coufal.

Tristní stav v produkci vepřového potvrdil i Jiří Horák z podniku Farma Choťovice na Kolínsku. „Jsme střední podnik, který se vedle chovu prasat zabývá také chovem skotu a rostlinnou výrobou. Chov prasat je ale bohužel nejztrátovější a nedává ekonomicky smysl. Chystáme se proto chov v příštím roce omezit,“ uvedl Horák.

Zlepšení současné situace má podpořit projekt jako online tržiště vepřového masa, který spouští platforma Naši zemědělci. Cílem je přímo propojit zemědělce se zákazníky a umožnit jim objednat a koupit si české vepřové maso online bez obchodní přirážky.

„Zákazníci si mohou objednat kvalitní české vepřové maso za výhodné ceny a nakoupit přímo u chovatele. Stačí se podívat na mapu, vybrat si z několika desítek prodejen a výdejních míst podle vzdálenosti od domova a objednat si online. Pak už si jen vyzvednou vepřové špičkové kvality a mohou se pustit do vaření,“ přibližuje fungování online tržiště vepřového masa Jakub Žák z platformy Naši zemědělci. 

Německý vzor

Ve svízelné situaci se nacházejí také chovatelé prasat v zahraničí, kde rovněž vznikají podobné projekty a řadu z nich spouštějí obchodní řetězce. „Například německý řetězec Aldi nedávno oznámil, že přechází na prodej výhradně německého vepřového masa, a to v režimu 5D – tedy narozené, odchované, vykrmené, poražené, zpracované v Německu. Současně bude platit dodavatelům až o dvacet procent vyšší výkupní ceny, než jsou aktuální, aby tak podpořil německé chovatele prasat v kritické situaci, která na trhu s vepřovým masem v celé Evropě panuje,“ uvedl prezident Agrární komory Doležal. „Vyzývám obchodní řetězce, které působí v Česku, aby se tímto přístupem inspirovaly, a přispěly tak k záchraně českého vepřového. Byl bych nerad, kdybychom české tradiční pokrmy jako vepřo knedlo zelo museli připravovat už jen z dovezeného masa,“ dodal.

Podívejte se, jak se hospodaří na farmě

Video placeholde
Kozí farma Dora • e15