Z Česka mizí chovy prasat, farmáři na nich prodělávají. Ubývá i domácích zabíjaček

Majitel farmy Krabčice Zdeněk Beran na zabíjačce.

Majitel farmy Krabčice Zdeněk Beran na zabíjačce. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Zabíjačka na farmě Krabčice
Průměrná porážková hmotnost se meziročně snížila z předloňských 112 kilogramů na zhruba 90 kilogramů.
Zabíjačka na farmě Krabčice
Zabíjačka na farmě Krabčice
Zabíjačka na farmě Krabčice
14
Fotogalerie

Chovatelé prasat mají problémy již delší dobu. Současná vlna zdražování energií a dalších vstupů  však vyvolala kritickou situaci a náklady rostou o desítky procent. Farmáři se tak dostávají stále hlouběji pod hranici rentability a hovoří o zrušení chovů. 

Potravinové soběstačnost Česka se může v příštích letech ještě snížit. Farmářům se totiž již nevyplatí domácí zvířata chovat.  “Zemědělci nyní bijí na poplach. Nemohou výrobu dotovat z vlastních peněz, k čemuž v řadě případů již dochází. Pokud přistoupí k uzavření chovů, tak se zvýší dovozy masa ze zahraničí a ceny budou kolísat ještě více než dosud. Obzvlášť alarmující je nyní situace v živočišné výrobě,” říká prezident Agrární komory Jan Doležal.

Svaz chovatelů prasat uvádí, že farmáři letos oproti loňsku platí za krmiva pro zvířata až o čtvrtinu víc. Vliv na to mají rostocí ceny obilovin či olejnin, které jsou základní přísadou právě do krmných směsí. Na růstu nákladů se podílejí i ceny energií, které vzrostly o 5 až 40 procent,  pohonných hmot a vyšší mzdy..

V cenách, za které se jatečná prasata chovatelé prodávají, se ale nárůst vstupních nákladů neprojevil. Z říjnových dat statistického úřadu vyplývá, že je 25 korun za kilogram živé váhy, což znamená meziročně o téměř 8 procent méně. “Ještě předloni jsme byli optimističtí. Investovali jsme do nové výkrmny prasat a zvýšili jsme objem produkce jatečných prasat. Teď se nám chov prasat stále méně vyplácí a doslova nás táhne ke dnu," uvádí místopředseda představenstva Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský s tím, že vzhledem ke zvýšeným nákladům by měly být výkupní ceny prasat téměř dvojnásobné. Pokud nedojde v krátkém čase ke změně, zvažuje uzavření některých našich hospodářství.

Zdražování vstupů se promítá i do aktivit drobných chovatelů, kteří od chovu prasat úplně odstoupili. "Chovat si doma prase na zabíjačku se vůbec nevyplatí, jak z hlediska času, tak nákladů," říká farmář Zdeněk Beran, který má zemědělskou farmu Krabčice na úpatí Řípu. Prase na tradiční zabíjačku si kupuje od většího chovatele. O útlumu živočišné výroby hovoří i neustále se snižující počet domácích zabíjaček.

Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo méně než sto tisíc prasat, a o rok dříve šlo o zhruba 110 tisíc kusů.  Podíl prasat poražených mimo jatka by se tak měl pohybovat na úrovni 4,3 procenta z celkem poražených prasat. Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo téměř 200 tisíc prasat.

Podívejte se, jak se hospodaří na kozí farmě Dora

Video placeholde
Kozí farma Dora_OPRAVA • e15