Řecký jogurt z Česka klame zákazníky, rozhodl Brusel. Řekové jsou připravení jít k soudu

Řecký jogurt

Řecký jogurt Zdroj: Stepan Bruner, E15

Řecký jogurt
Řecký jogurt vyrábějí v Česku Polabské mlékárny pod názvem Milko. Řekům se to nelíbí
Jablko s řeckým jogurtem.
Řecký jogurt s jahodami.
Když se řekne řecký jogurt, mnohým se vybaví chutný salát tzatziky. Dejte ale pozor, abyste vybírali co nejméně tučné jogurty.
16
Fotogalerie

Používání výrazu „řecký jogurt“ pro výrobky nepocházející z Řecka klame zákazníky a vytváří neférovou soutěž, uvedl podle serveru EurActiv komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. Toto označení používá české ministerstvo zemědělství ve svém návrhu vyhlášky, které stanovuje požadavky, které „řecký jogurt“ vyrobený v Česku musí splnit.

Na postup českých kolegů si u Evropské komise v červenci stěžoval řecký ministr zemědělství Evangelou Apostolou. „Termín řecký jogurt je zavádějící a neodráží realitu. Název se totiž vztahuje ke konkrétní zemi, které výrobek vděčí za svoji reputaci,“ uvedl tehdy řecký ministr.

Podle komisaře Andriukaitise informace o původu potravin nesmí být zavádějící, i když označení „řecký jogurt“ není chráněným zeměpisným označením. „Používání termínu pro výrobky vyprodukované mimo Řecko by oklamalo zákazníky a na unijním trhu by vytvořilo nekalou soutěž,“ uvedl Anrdriaukaitis.

Podle něj by označení neobstálo ani tehdy, pokud by se k němu přidal text „vyrobeno v jiné zemi než v Řecku“. Naopak výrazy jako „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt podle řeckého receptu“ by podle něj mohly být v pořádku, i když by se musely zkoumat případ od případu.

České ministerstvo zemědělství zatím o kauze žádné další informace nemá. „Stále ještě probíhají jednání s Evropskou komisí,“ napsala serveru E15 tisková mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Anketa
Považujete označení „řecký jogurt“ od českých výrobců za zavádějící?
Ano
Ne

Řecký ministr zemědělství je podle EurActivu s rozhodnutím Evropské komise spokojený, postup českého ministerstva je podle něj „neakceptovatelný“. „Budeme trvat na ochraně řeckého jogurtu, jsme připraveni se v případě potřeby obrátit na příslušné soudy,“ uvedl podle serveru Evangelos Apostolou.

V Česku vyrábí produkt s inkriminovaným označením Polabské mlékárny pod značkou Milko. „Název „řecký jogurt“ je dnes používán celosvětově, neodkazuje na původ výrobku, ale na technologii a složení. V samotném Řecku je pro tento typ výrobku používán název straggisto,“ napsal v červenci E15 generální ředitel Polabských mlékáren Pavel Vybíral.