Soud: Lesy ČR nemusí platit téměř čtyři miliardy firmě CE Wood

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nemusí podle rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové platit firmě CE Wood 3,72 miliardy korun. Firma nárok vůči LČR opírala o údajnou nekalou soutěž, které se podle ní státní podnik dopustil v roce 2005.

Soud v plném rozsahu uznal argumenty společnosti LČR, které patří polovina lesů v zemi. „Doufám, že se tímto podařilo úspěšně ukončit devět let trvající složité soudní řízení o tvrzeném nároku společnosti CE Wood, který Lesy ČR vždy považovaly za bezdůvodný a účelový,“ uvedl ekonomický ředitel Lesů ČR a jejich pověřený generální ředitel Michal Gaube. Firma CE Wood, která je od února 2011 v konkurzu, se proti rozsudku může odvolat. „Zvážíme další postup, odvolání je pravděpodobné,“ řekl insolvenční správce CE Wood Jiří Ostravský.

Spor se táhne od ledna 2005, kdy LČR oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem velkou nevoli, což přispělo i k pádu tehdejšího generálního ředitele LČR Kamila Vyslyšela.

Nové tendry a krach

Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE Wood neuspěla a druhého se ani nezúčastnila. Firma CE Wood předčasné ukončení smluv odmítla, následné tendry označila za neplatné a svých údajných nároků se začala domáhat u soudů. Firma argumentovala, že jí LČR údajně omezily možnost podnikat v lesnictví.

Nárok postavený na obdobném skutkovém základě uplatnil vůči Lesům ČR a českému státu také akcionář společnosti CE Wood, německá firma InterTrade Holding GmbH. Nároku ve výši téměř čtyř miliard korun se firma domáhala mezinárodní arbitráží proti České republice. V polovině loňského roku Česká republika arbitráž vyhrála.

CE Wood
Od roku 2000 do roku 2005 největší tuzemská společnost, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Kontrakty společnosti ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly.Tím společnost CE Wood ztratila dominantní postavení na tuzemském trhu.