Stát dá čtvrt miliardy do zemědělských registrů

vinice

vinice Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo zemědělství chce na začátku roku vyhlásit jednu z největších zakázek pod současným šéfem Petrem Bendlem (ODS). Do roku 2015 chce investovat až 286 milionů do rozvoje a správy zemědělských registrů, mezi něž patří například evidence zemědělských podnikatelů či databáze shromažďující informace o vinicích, chmelnicích a hospodářských zvířatech.

Tendr úřad vyhlašuje již podruhé. První pokus skončil neúspěšně a Bendl jej letos na konci května kvůli nesrovnalostem zrušil. Předpokládaná cena tehdy činila 180 milionů, nyní u chystaného nového tendru je to o sto milionů více.
„MZe se chce vyhnout situaci, kdy by z podobných důvodů jako u předchozího tendru muselo rušit soutěž, a kdy by v důsledku toho došlo k ohrožení schopnosti ministerstva plnit legislativou mu stanovené povinnosti,“ řekl deníku E15 mluvčí úřadu Jan Žáček. „Ministerstvo proto chce v novém zadávacím řízení dospět k situaci, kdy nebude v žádném ohledu vázáno na původní dodavatele a jimi v minulosti poskytnutá omezená užívací práva k software, jak tomu bylo v předchozí zrušené soutěži,“ dodal.

Do zrušeného tendru se přihlásili pouze dva zájemci. Prvním byla Telefónica O2, druhou nabídku společně podala čtveřice firem CCV, Sitewell, PDS a Wincor Nixdorf. První tři firmy z této čtveřice se o registry staraly dosud.
Ministerstvo nyní novým nastavením zadávacích podmínek doufá, že se zájemců přihlásí více. „I proto není vhodné stanovovat příliš nízkou předpokládanou hodnotu již při zahájení zadávacího řízení, neboť to by mohlo vyústit v účast malého počtu uchazečů,“ podotkl mluvčí. O přesném datu zahájení tendru ještě Bendl nerozhodl, mluvčí ale předpokládá, že vítěz nebude znám dříve než ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Bendl možná změní PR agenturu
Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výběrové řízení na zajištění mediálního servisu a PR služeb pro rok 2013. Cena zakázky na jeden rok činí až 1,9 milionu korun. To je podle úřadu stejná částka jako letos, kdy tyto služby poskytovala agentura Q&A, i loni, kdy tendr vyhrála AMI Communications. Vítěz nové zakázky by měl být znám 2. ledna.