Unijní účetní: podpora ekologického zemědělství bývá předražená

Nepřiměřeně vysoké nebo špatně zdůvodněné náklady našli evropští auditoři u tří čtvrtin prověřovaných projektů souvisejících s unijní podporou zemědělcům na zlepšování životního prostředí. Uvedl to Evropský účetní dvůr (ECA).

Podpora na „neproduktivní investice“, které pro zemědělce neznamenají vyšší výnosy či nezvyšují hodnotu farmy, ale mají příznivý dopad na životní prostředí, přitom často dosahuje až 100 procent celkových nákladů.

Z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a z vnitrostátního financování bylo tímto způsobem v minulém finančním období, tedy v letech 2007 až 2013, vynaloženo v EU přibližně 860 milionů eur (přes 23,2 miliardy korun).

Auditoři ECA navštívili čtveřici zemí, na které dohromady připadlo 80 procent této sumy, tedy Portugalsko, Dánsko, Británii a Itálii. Zjistili, že jen v pěti případech z 28 kontrolovaných byly peníze vynaloženy z hlediska nákladů efektivně.

Členské státy unie také financovaly projekty, které k tomu nebyly způsobilé. Někdy také vybraly projektové žádosti bez ověření, zda vůbec splňují základní výběrová kritéria.

Cíl nesplnila skoro třetina projektů

Závěrečná zpráva, za kterou je odpovědný český člen ECA Jan Kinšt, také uvádí, že k cílům v oblasti životního prostředí - třeba k ochraně krajiny či k biologické rozmanitosti - přispělo 71 procent navštívených projektů.

Zpráva navíc zdůrazňuje, že nedostatky nebudou nejspíš omezeny jen na prověřovaných několik desítek projektů, způsobeny jsou totiž nedostatečnými řídícími a kontrolními systémy na úrovni členských zemí. A podle ECA je možné, že pokračují také v nynějším víceletém finančním období.