ÚOHS nebude bránit převzetí zkrachovalé Less & Timber

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Brněnská společnost VIGA Investment podnikatele Igora Faita může převzít zkrachovalý lesnický podnik Less & Timber. Transakci firma nahlásila Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ten ale nyní dospěl k závěru, že nepodléhala jeho povolení.

VIGA Investment patří stejným vlastníkům jako investiční skupina JET Investment, která podle dřívějších informací zvítězila v tendru na prodej Less & Timber podnikatele Jana Mičánka. Skupina uvedla, že výrobu v podnikových pilách chce zachovat.

Znalci odhadli v době insolvenčního řízení hodnotu společnosti ke konci roku 2012 na 627,5 milionu. Nemalá část majetku byla zastavena ve prospěch Citibank.

Pod podnik spadají dvě pily v Dlouhé Vsi u Sušice a v Čáslavi a také závod na zpracování lepeného hranolu v Klášterci nad Ohří. Třetí pilu v Bohdanči má pronajatou jiná společnost. Čáslavská pila patří k nejmodernějším v Česku, může zpracovat až tisíc metrů krychlových jehličnatého dříví za den. Její výstavba přišla na dvě miliardy korun a podle znaleckého posudku byly úvěry na ni jedním z důvodů krachu podniku Less. Obrat závodů v letech před krachem dosahoval až 1,75 miliardy korun ročně, přičemž souhrnné tržby všech společností skupiny JET Investment se pohybují kolem pěti miliard.

ÚOHS vedl pouze zjednodušené řízení. Návrh na jeho zahájení podala společnost VIGA Investment. Má nabýt závod společnosti LESS & TIMBER a obchodní podíl představující sto procent základního kapitálu společnosti LESS & ENERGY.

Less & Timber byl členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR. Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Soud nejdřív poslal do úpadku Less a Less & Forest. Insolvenční návrhy podal Mičánek, nikoli věřitelé. V případě Less & Timber se na soud obrátila Citibank Europe a dlužník se poté k jejímu návrhu připojil.