V Česku vzniknou farmářské supermarkety, první budou v Praze a Brně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka/Marek Podhora

V Praze a Brně vzniknou příští rok první farmářské supermarkety, které nabídnou ve velkém potravinářské výrobky známé z farmářských trhů. Prohlásil zakladatel sítě farmářských obchodů Sklizeno David Kukla. Firma ve středu otevře v centru Prahy svoji už druhou velkou prodejnu s plochou 250 metrů čtverečních.

Supermarkety budou podle Kukly umístěné v české i moravské metropoli v obchodních centrech. „Jejich prodejní plocha bude 300 až 400 metrů čtverečních. Čekáme na vhodný moment, už nyní se nám obchodní centra ozývají s nabídkami,“ dodal Kukla.

Konkurence ze strany velkých řetězců se nebojí. „My už dnes klidně postavíme obchod naproti velkému řetězci, naopak to považujeme za plus,“ dodal Kukla.

Farmářské supermarkety jsou podle něj jen další fází vývoje trhu s farmářskými výrobky. Stejné obchody už podle Kukly dlouho fungují například v Belgie nebo Německu. „Farmářské trhy už mají svůj vrchol za sebou. Do budoucna přežijí jen ty trhy, které jsou na dobrém místě s kvalitním sortimentem. Naopak farmáři se budou se svojí nabídkou stahovat spíše do kamenných prodejen,“ uvedl Kukla.

Ve středu firma otevře druhý velký obchod s farmářskými výrobky v pražské Vodičkově ulici, ten bude mít prodejní plochu 250 metrů čtverečních. Do konce roku pak spustí další dvě nové prodejny provozované na základě franšízové licence, celkem tak bude pod značkou Sklizeno fungovat šest franšízových a čtyři vlastní prodejny.

Další síť kamenných obchodů farmářských potravin Náš grunt chce v dalších letech zdvojnásobit počet svých obchodů na celkem 50. „Letos otevřeme tři až pět nových prodejen a v příštím roce pak kolem deseti,“ řekl v rozhovoru pro ČTK spolumajitel společnosti Jiří Málek. Místa pro nové obchody hledá po celé republice.

„Chtěli bychom vyzkoušet i větší prodejny s dalšími doprovodnými službami jako jsou např. bistra nebo prezentace farmářů. Prodejny velikosti supermarketu nechystáme,“ uvedl Málek. Některé nové prodejny by podle něj měly zamířit také do obchodních center.