V radě Vinařského fondu zasedne i zástupce nové asociace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) dnes jmenoval novou Radu Vinařského fondu. Fond rozděluje peníze, které do něj posílá stát a povinně i samotní vinaři, a to zejména na marketing a vinařskou turistiku. „Ministr tak učinil na návrh vinohradnických a vinařských sdružení, které k tomuto kroku vyzval letos v září,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Rada fondu, který vznikl v roce 2002, má celkem 11 členů. Devět z nich jsou zástupci vinařů, jeden reprezentuje Jihomoravský kraj, který je hlavní vinařskou oblastí v Česku, a jeden je vyslán do fondu ministerstvem zemědělství. Čtyřletý mandát desíti z 11 členů rady skončil letos 6. října.

V minulosti byl fond kvůli způsobu rozdělování peněz kritizován ze strany menších vinařů. Část z nich dokonce založila vlastní Vinařskou asociaci, konkurující zavedené a největší profesní organizaci Svazu vinařů. Jedním z požadavků nové asociace bylo přitom zrušení Vinařského fondu. Nakonec ale od tohoto požadavku asociace upustila a naopak do Rady Vinařského fondu nominovala tři své zástupce.

„Osobně jsem proti existenci fondu, ale nakonec jsme se rozhodli tři kandidáty nominovat. Cílem je změnit fungování fondu a pokud to nepůjde, tak jej zrušit,“ řekl již dříve ČTK Josef Valihrach z Vinařské asociace. Z tří původně nominovaných kandidátů sice nebyl jmenován nikdo, Bendl si ale vybral jiného člověka z asociace, a to Jaroslava Javornického, který je členem jak Svazu vinařů, tak dozorčí rady Vinařské asociace.

Svaz vinařů nominoval 11 lidí, uspěl v pěti případech, například v osobě svého předsedy Tibora Nyitraye, šéfa Znovínu Znovín Pavla Vajčnera či šéfa Bohemia Sektu Ondřeje Beránka.

Vizitky členů nové Rady Vinařského fondu:

Tibor Nyitray je předsedou Svazu vinařů ČR a spolumajitelem vinařství Sonberk
Petr Marcinčák je členem představenstva Svazu vinařů ČR a majitelem rodinného vinařství Víno Marcinčák
Pavel Vajčner je mj. generálním ředitelem Znovínu Znovín a členem představenstva Potravinářské komory
Ondřej Beránek je viceprezidentem Českomoravského svazu vinařských podniků a jednatelem a předsedou tříčlenného obchodního vedení společnosti Bohemia Sekt.
Liana Hrabálková je zakládající aktivní členkou Komturátu Čechy Evropského řádu rytířů vína Ordo Equestris Vini Europae a marketingovou ředitelkou společnosti Vinné sklepy Roztoky
Jaroslav Javornický je členem Svazu vinařů ČR, dozorčí rady Vinařské asociace ČR a jednatelem společnosti Spielberg CZ
Stanislav Rudolfský je jednatelem a spolumajitelem společnosti Vinné sklepy Kutná Hora
Hynek Holánek je mj. předsedou sdružení Moravín, členem představenstva Svazu vinařů ČR a majitelem soukromé firmy Vinařství Holánek
Miroslav Hrabal se podílel na privatizaci Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Pavlovicích, kde pracoval jako jednatel, ředitel, vlastník a posléze majoritní akcionář a předseda představenstva. V roce 2009 akcionáři firmu prodali, poté se začal věnovat menší rodinné firmě zabývající se výrobou vína či vinařskou turistikou.

Pramen: ministerstvo zemědělství