Velkoobchod je mrtvý. Levná polská jablka pokřivila trh

...

... Zdroj: Shutterstock.com

Ve vesnici Messochóri zrají granátová jablka v sadech mezi domy.
zemědělství, ovoce,  jablka
Trendy jablka
Jablka byla plná pesticidů (ilustrační foto)
Jablka (Ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Záplava levných polských jablek na trhu výrazně omezila prodeje tuzrmských ovocnářů. Tento trend začal loni, ale letos po velké úrodě v Polsku ještě prohloubil. 

"Velkoobchod je mrtvý, což potvrzují ostatní kolegové z regionu," řekl Richard Schwarz ze Sadů Schwarz Vranov na Rokycansku, která letos sklízela jablka z 35 hektarů. Úroda byla průměrná. Velkoobchod vždy tvořil 70 až 80 procent celého odbytu. Letos ale pěstitel očekává, že velcí zákazníci odeberou jen 20 procent.

 "Zatímco v minulých letech jsme měli teď prodáno už asi 300 tun, letos odebraly velkoobchody jen deset tun od startu sklizně, která začíná letňáky v srpnu," řekl. Sady, které letos sklidily kolem 600 tun jablek, se proto musí soustředit na maloobchod, kde už prodaly 200 tun v průměru za deset až 12 korun za kilogram.

 

Polští pěstitelé přitom dovezou podle informací českých ovocnářů jablka do ČR bez daně díky dotacím za 4,50 korun za kilogram, tedy za polovinu nákladových cen domácích. Kvalita polských jablek je podle Schwarze slušná. Jde o plody odrůdy Šampion a Idared, které například Kaufland nabízí za 8,90 korun za kilogram

 "Precizně jsme si letos spočítali, na kolik nás vyjde sklizeň kilogramu jablek a jsme na osmi korunách. Když je měsíc skladujete, musíte třídit, zabalit, paletovat a odvézt, tak by pro nás byla alespoň trochu výdělečná cena kolem deseti korun," uvedl. Velkoobchody na ni ale neslyší, protože polský dovozce jim prodává za šest korun s DPH.