Více ovoce a zeleniny, méně obilí. Vláda schválila vizi českého zemědělství

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

Vláda schválila vizi zemědělského sektoru do roku 2030. Měla by se tak snížit výměra řepky o desítky tisíc hektarů, zvýšit počty hospodářských zvířat a plocha pěstované zeleniny a více chránit půda. "Strategii jsme vypracovali mimo jiné proto, aby měli zemědělci jistotu, že jim stát při jejich správném směřování v případě nepříjemností pomůže," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výměra ovocných sadů by se měla podle materiálu zvýšit do roku 2030 ze současných 14 500 hektarů na 23 tisíc ha. Resort chce například více podporovat závlahové systémy.

Výměra plochy, na které zemědělci pěstují zeleninu, by měla vzrůst z nynějších 10 500 hektarů až na 30 tisíc ha. Naopak by měla mírně klesnout výměra obilovin a olejnin. U obilovin o 100 tisíc ha, u olejnin o více než 60 tisíc ha. „Snížení se týká především řepky olejné, která tvoří více než 80 procent ploch olejnin,“ píše resort v materiálu. Ubývání žluti z polí chce dosáhnout přeřazením podpor více ve prospěch živočišné výroby.

Resort chce také zvýšit počty prasnic, koz, ovcí, krav, kuřat na výkrm i nosnic. Větší podpora pro chovatele by se podle Jurečky měla ukázat jak v evropském programu rozvoje venkova, tak v národních dotacích.

Většina půdy chráněná proti erozi

Podle strategie by do roku 2030 by mělo být v ochranném režimu proti erozi až 60 procent české zemědělské půdy. V současnosti je chráněno necelých 11 procent půdy. Plocha v režimu ochrany se bude zvyšovat přibližně o deset procent každé čtyři roky, vysvětlil dříve vedoucí ministerského oddělení ochrany půdy Jiří Chocholouš.

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka by se mohly zvýšit počty zvířat, u jejichž chovů není potřeba stavět nové budovy. Tedy například u koz či u volně paseného dobytka. Je podle něj ale „naprosto iluzorní“, že by se do budoucna navyšovaly počty velkých hospodářských zvířat jako například dojnic. „Ať nikdo nepředpokládá, že někdo nové objekty postaví, pokud nepůjde o rekonstrukci budov, které již dnes slouží k výrobě jako takové,“ řekl Stehlík.

Plochy obhospodařované v ekologickém zemědělství by se měly do roku 2030 rozrůst o šest procentních bodů na 18 procent.

Produkce masa klesá

V loňském roce produkce masa podle dat Českého statistického úřadu meziročně klesla o 0,8 procenta na 447 651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Mléka vykoupeného od zemědělců ale přibylo o 3,6 procenta na více než 2,43 miliardy litrů. Hlavním důvodem poklesu produkce masa je podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala snižující se výkupní cena prasat. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o 12 procent. Cena padá hlavně kvůli přebytkům na trhu, které přineslo ruské embargo na dovoz potravin.

V letošním 1. čtvrtletí však produkce masa v Česku meziročně vzrostla o 0,6 procenta na 109 577 tun. Nákup mléka byl vyšší o 4,1 procenta na 625 milionů litrů.