Vichr ve vedení Lesů ČR. Z původní sestavy nezůstal nikdo

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) kompletně vyměnil vedení. Novým ekonomickým ředitelem se stal Karel Buchta, výrobně - technickým Václav Lidický, správním ředitelem je Igor Kalix a obchodním ředitelem Radovan Srba. Nejvyšší managament jmenoval generální ředitel LČR Daniel Szórád na základě výběrového řízení vypsaného v dubnu.

Podle vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky byla výběrová řízení vypsána proto, že jako ministr odmítl pokračovat v obsazování těchto pozic na základě politických dohod. Takový postup je podle něj cestou k odpolitizování vrcholných manažerských pozic v LČR.

Do výběrových řízení se přihlásilo 58 lidí, konkurzů se účastnilo 47 z nich. „Mezi přihlášenými kandidáty byla řada opravdu kvalitních lidí. Nové vedení podniku považuji za tým odborně i lidsky kvalitních lidí. Věřím, že se nám společně bude dařit plnit náročné úkoly, které před námi stojí,“ uvedl Szórád, který LČR vede od poloviny dubna. Dosud si šéfové LČR svůj tým sestavovali bez otevřených výběrových řízení.

Podle místopředsedkyně Společenstva dřevozpracujících podniků ČR Zdeňky Besedové bude nový management zřejmě potřebovat „delší dobu na rozjezd“. „Podle mně dostupných informací není mezi novým vedením nikdo, kdo by byl svázán s minulými kontroverzními rozhodnutími Lesů ČR,“ řekla Besedová.

Žádné problematické jméno

Ani podle prezidenta Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů ČR Petra Pražana není mezi novými manažery problematické jméno. „Podstatné je, že to jsou noví lidé. Bude nás zajímat, jaké bude zadání a koncepce, kterou budou naplňovat. Hovořit za ně budou činy,“ řekl Pražan. Uvedl, že současný systém tendrů Lesů ČR vyřazuje ze hry malé a střední zpracovatele dřeva a konfederace má zájem na jeho změně.

Z dosavadních členů nejvyššího managementu ke konci dubna ukončili pracovní poměr u Lesů ČR správní ředitel Jiří Červenka a výrobní ředitel Zdeněk Sýkora. K 31. květnu skončil ekonomický ředitel Michal Gaube, který byl od prosince 2012 do letošního dubna pověřen řízením podniku. Ředitelem lesního a vodního hospodářství dosud byl Pavel Indra.

Szórád do firmy přišel z pozice manažera polské pobočky švédské nábytkářské společnosti IKEA, dříve působil také jako obchodní ředitel lesnické firmy CE WOOD. Ministr Jurečka při jeho jmenování uvedl, že očekává, že Lesy ČR budou pod jeho vedením fungovat transparentně a budou plnit funkci řádného hospodáře.

Lesy ČR měly loni hrubý zisk 5,1 miliardy korun po předloňských rekordních 5,48 miliardy. Letos očekávají profit asi čtyři miliardy korun. Zaměstnávají přes 3000 lidí. Těžbu, zalesňování a prodej dřeva zadávají v soutěžích soukromým firmám.

Výrobně-technický ředitel Václav Lidický (46) :
Má inženýrské lesnické vzdělání a u Lesů ČR pracuje od roku 1992. Začínal jako revírník, byl zástupcem krajského ředitele a do vrcholového managementu podniku přišel z funkce správce Lesní správy Přimda.
Správní ředitel Igor Kalix (46):
Přišel do funkce správního ředitele LČR z pozice vedoucího výrobní divize společnosti K-net Technical International Group. Předtím působil na manažerských pozicích v oboru ekonomiky a informačních a komunikačních technologií. Pracoval také jako ředitel Nemocnice Kyjov. Vystudoval Elektrotechnickou a stavební fakultu Vojenské akademie Brno.
Obchodní ředitel Radovan Srba (48):
Je absolventem Lesnické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně a do LČR přišel z vsetínské lesnické společnosti Foresta SG. Je také soudním znalcem v oboru odhadu lesních porostů a lesní půdy. V začátcích své profesní praxe pracoval jako revírník u LČR.