Začínali se dvěma kozami. Nyní jich na farmě Dora v Ratibořicích mají 850

Farmáři pečují o 850 koz

Farmáři pečují o 850 koz Zdroj: Michal Nosek

Kozí farma Dora
Kozí farma Dora
Kozí farma Dora
Kozí farma Dora
Kozí farma Dora
32
Fotogalerie

Biofarma Dora slaví pětadvacáté narozeniny. Od skromných začátků v roce 1992 majitelé, rodina Pastrňákových, vytvořili v Ratibořicích na Moravě vzorový chov. Jejich výrobky z kozího mléka jsou k dostání v kamenných obchodech i online supermarketu.

Pastrňákovi jsou původem z Prahy, po pádu socialismu se ale život elektroinženýra, ekonomky a jejich syna Matěje zásadně změnil. Jako dědicové posledního majitele získali v restituci rozlehlé hospodářství v Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou na Moravě.

Psal se rok 1992 a padlo rozhodnutí opustit Prahu. Pastrňákovi bez jakýchkoliv předchozích zkušeností odstartovali na tehdejší dobu neobvyklou produkci výrobků z kozího mléka. Začínali s dvěma kusy, dnes farma zaměstná 15 lidí, kteří pečují o 850 koz, z nichž 550 denně nadojí 1400 litrů mléka. Farma navíc funguje v rámci norem ekologického zemědělství v celém procesu výroby.

Video placeholde
Kozí farma Dora_OPRAVA • e15

“Pěstujeme si i vlastní krmivo, vyprodukované mléko je díky tomu v bio kvalitě,” říká Matěj Pastrňák, zemědělský inženýr a nynější hlava rodinné farmy. Ta se zaměřuje zejména na mléčné kysané nápoje, jogurty a čerstvé sýry, které dodává do obchodů se zdravou výživou i klasických supermarketů. O rozvoz se starají tři vlastní chladící vozy.

Farmá má novou dojírnu a výrobní linku. Online prodeje farmě zajišťuje internetový distributor Košík.cz, který spolupráci s farmáři a lokálními dodavateli prosazuje. Farma Dora je navíc otevřená k veřejnosti a každou sobotu pořádá den otevřených dveří.