Zemědělci dostali od SZIF za půl roku přes 13 miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil zemědělcům v prvním pololetí tohoto roku 13,1 miliardy korun. Necelých pět miliard z této sumy šlo ze státního rozpočtu, zbytek z Evropské unie. SZIF předpokládá, že do konce roku vyplatí zemědělcům celkem 37 miliard korun, což bude zhruba o dvě miliardy korun více než loni.

„V průběhu prvního pololetí se nám také výrazně podařilo snížit byrokratickou zátěž kladenou na žadatele. Ve 13.kole Programu rozvoje venkova (PRV) jsme spustili pilotní projekt, který významně přispěl ke snížení administrativní náročnosti pro žadatele. Těší mě, že tento projekt je pozitivně vnímán nejen samotnými žadateli, ale i nevládními zemědělskými organizacemi,“ uvedl ředitel SZIF Oldřich Černoch.
V rámci Společné zemědělské politiky existuje celá řada dotačních programů pro české zemědělce, jejichž administrátorem je právě SZIF.

Pilířem poskytovaných finančních podpor jsou přímé platby vyplácené formou jednotné platby na plochu, tj. na hektar obhospodařované zemědělské půdy. V rámci těchto přímých plateb bylo v první polovině roku vyplaceno 3,3 miliardy korun.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až po roce 2004, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Dorovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci z nových zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.