Zemědělci: Evidence tržeb zničí drobné živnostníky, zbudou mrtvé vesnice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Drobní zemědělci a živnostníci zkritizovali budoucí zavedení elektronické evidence tržeb (EET), která by se mohla od února 2016 jako prvních týkat ubytovacích a stravovacích zařízení. Podle nich zničí drobné živnostníky a hospodské na venkově a zbudou pouze mrtvé vesnice, řekl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík. Spolu se Sdružením podnikatelů a živnostníků ČR (SPŽČR) si neumí představit ani technickou stránku fungování evidence.

Jako příklad dává fungování registru zemědělské půdy LPIS, který podle něj ve chvíli, kdy sedláci žádají o dotace, kolabuje. Podle něj pak fungování stojí spoustu peněz a nedokáže si proto představit, jak by fungovala elektronická evidence tržeb (EET) například před Vánocemi.

Podle předsedy představenstva SPŽČR Bedřicha Dandy se nakonec systém bude týkat všech lidí, kteří budou mít IČO. Nepoctivé, kteří načerno nabízejí své služby na venkově a kteří nikde ani registrovaní nejsou, se EET podle nich nedotkne, protože je stát ani nedokáže vyhledat.

„Předkladatel musí garantovat, aby pořizovací náklady na základní zařízení pro evidenci tržeb pro malé a střední podnikatele, včetně softwaru, byly ekonomicky únosné,“ stojí ve stanovisku zemědělského svazu, který by bez této garance svoji podporu stáhl. Je podle něj také zapotřebí, aby účtenka pro registraci tržeb mohla fungovat jako platný daňový doklad dle zákona o DPH, či že stát musí podnikatelům výměnou za EET nabídnout výhody a snížení administrativy.

Ani technická stránka není podle nich jasně zajištěná. Soukromníci připomínají problémy se zaváděním centrálního registru vozidel, či kolaps systému výplaty sociálních dávek za minulých vlád.

Předlohu, která EET zavádí, začali v červnu projednávat zákonodárci v dolní komoře Parlamentu. První čtení ale poslanci nedokončili, bude pokračovat v červenci. Vláda od evidence očekává narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky a tedy vyšší výběr daní.

Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až pět tisíc korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.