Zemědělci odkladům splátek úvěrů nevěří

suché pole

suché pole Zdroj: ctk

Zemědělci jsou skeptičtí k plánu ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Ten v pátek uvedl, že jeho úřad bude usilovat o to, aby banky byly vstřícné při odkládání splátek úvěrů zemědělcům postiženým letošním suchem. Podle zemědělců ale odklady splátek nefungovaly ani v minulosti při mnohem větší nepřízni počasí.

„Podobný způsob řešení se nabízel zemědělcům v roce 1997 při katastrofálních záplavách na Moravě. Banky se k tomu stavěly velmi rezervovaně, a to i tehdy, pokud byl úvěr garantován ze strany Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu,“ řekl deníku E15 viceprezident Agrární komise Jindřich Šnejdrla. „Takto to řešily jen některé banky, a to jen ve výjimečných případech,“ dodal.

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy se sice nějaká jednání MZe a bank o odložení splátek úvěrů v minulosti konala, ale bez výsledku. „Jednat s bankou musí v první řadě sám zemědělec. Podle mého názoru snaha ministra nebude mít na konečný výsledek žádný nebo jen minimální vliv,“ uvedl Pýcha. Odložení splátek navíc znamená snížení ratingu, a proto raději i podniky volí nový úvěr.

ČSOB podle mluvčí Pavly Hávové neplánuje nabídku odkladů splátek. Největší bankou financující zemědělce je GE Money Bank, která odklady splátek úvěrů dobrým klientům poskytuje, ale zatím necítí poptávku. „Výkonnost zemědělství je mimořádně výborná, nezaznamenali jsme větší problémy se splátkovou disciplínou,“ řekl deníku E15 ředitel firemního bankovnictví a člen představenstva GE Money Bank Jiří Báča.

V minulosti při podobných nepříznivých vlivech počasí byla banka podle Báči v odkladu splátek u dobrých klientů vstřícná.
„Je to politické prohlášení pana ministra, které nemá smysl komentovat. Pokud se náš dobrý klient dostane do potíží, tak je odklad splátek možný,“ podotkl.