Zemědělské muzeum najme kvůli průvodcům agenturu

zemědělské muzeum

zemědělské muzeum Zdroj: zemedelske muzeum

Výrazně modernější průvodcovskou službu v hlavním sídle na pražské Letné zavede od příštího roku Národní zemědělské muzeum (NZM). Týká se to i jeho poboček na Kačině, Ohradě, v Čáslavi a Valticích. Muzeum si na zajištění fyzických a elektronických průvodců, informačního servisu a pokladen najme agenturu Gallery Service. Za její čtyřleté služby počínaje letošním srpnem zaplatí 31 milionů korun.

Návštěvníky po NZM zpravidla provázeli vlastní zaměstnanci, ale kvůli škrtům v rozpočtu začaly na kvalitní průvodce scházet peníze. Jako pokladní a průvodci tak vesměs působili lidé v postproduktivním věku a neznalí cizích jazyků.

„Změna umožní zaplatit personál schopný komunikovat se všemi skupinami návštěvníků,“ řekl deníku E15 ředitel muzea Zdeněk Novák. „Stejně tak vybavení muzea audio a videoprůvodci umožní poskytnout to, co dosud neposkytovalo – předvést sbírkové předměty v procesech, bez nichž jsou pro většinu návštěvníků nepochopitelné,“ dodal. Obdobný model využívá například Pražský hrad či Národní technické muzeum.

Muzeum nyní připravuje podklady pro texty v audioprůvodcích. Gallery Service pak převzala se souhlasem odborů muzea všechny zaměstnance, které postupně – až na ty nejlepší – vymění za kvalitnější.
„Díky této změně už letos ušetří muzeum mzdové prostředky, což se promítne do letošních odměn zbylých zaměstnanců, vesměs vysokoškolsky vzdělaných odborníků, a částečně se tak zmírní dopady mzdové politiky státního rozpočtu,“ konstatoval Novák.